Autor Wątek: Strojenie strony basowej  (Przeczytany 6576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nowicjusz25

• **
Strojenie strony basowej
« 11 kwi 2017, 09:26 »
W tym wątku chcę zapytać o zasadę strojenia strony basowej.
Jak stroi sie stronę basowa, od czego zacząć, do czego się odnieść?

Dodam że w  akordeonie mam strój musette z odchylkami na "+" F3 +23 Centy do A6 +7 Centów i Chór "-" od F3 -11 Centow do A6 -2. Prosilbym o jakies wskazówki :)

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
Odp: Strojenie strony basowej
« Odpowiedź #1, 11 kwi 2017, 10:11 »
Ile masz glosnic  z lewej strony?

Offline Nowicjusz25

• **
« Odpowiedź #2, 11 kwi 2017, 12:14 »
Basy są 5-chórowe. Dwie głośnice i piąty chór wbudowany w płytę.

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #3, 15 wrz 2017, 08:47 »
Basy stroi się na czysto, tzn. na zero.

Offline Nowicjusz25

• **
« Odpowiedź #4, 15 wrz 2017, 09:23 »
Wielkie dzięki DZIDEK :)
Mam jeszcze pytanie, czy taki strój po stronie klawiszowej nie będzie się w jakiś sposób gryzł z odstrojoną stroną basowa na 0  ???

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #5, 15 wrz 2017, 16:36 »
Strona basowa nie jest odstrojona,gra czysto. Odstrojone są  głosy klawiatury. Nic nie będzie się gryzło.

Offline MarianRI

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #6, 04 paź 2019, 22:33 »
A jednak czytałem gdzieś (nie pamiętam), że chóry najwyższe w basach  odstraja się lub można odstroić.

Dawniej basy odstrajano częściej i szerzej a dzisiaj rzadko i niewiele, a miałoby to złagodzić ich ostre brzmienie.

Bardzo ciekawy temat i tak mało poruszany na forum, moim zdaniem jest coś na rzeczy.

Offline Marcel

• Administrator

Offline Kar00l

• *
« Odpowiedź #8, 10 lis 2019, 12:17 »
Z tego wątku:
https://forum.akordeonowe.pl/naprawa-akordeonow/przebieg-zabawy-w-ramont-stalla-80/msg51725/#msg51725

W harmoniach polskich czasem używano tremolo w basach.

Jest o tym wspomniane w audycji, którą kiedyś wstawiłem na forum:
https://forum.akordeonowe.pl/naprawa-akordeonow/audycja-o-akordeonach-i-harmoniach-b-stanczyk-(accrea-harmonia-polska)/

Około 4:43 minuty.

W związku z tym mam pytanie. Czy ktoś z użytkowników odstrajał wysokie chóry i jak to wpływa na brzmienie basów. To odstrojenie powinno być w górę czy w dół?
Ogólnie zauważyłem, że dość ciężko stroi się najniższy chór basów. U mnie chyba ze względu na sprzęt, ApTuner kompletnie myli dźwięki. Mam też tuner korga (ktoś polecał na forum podobny model jaki nabyłem) jest trochę lepiej.
Czytałem/słyszałem, że im wyższy dźwięk, tym dokładniej trzeba stroić. Jaka granica błędu jest do przyjęcia na najniższych chórach basów? Wydaje mi się, że jak gra np. cztery czy pięć chórów jednocześnie, to jakieś +/- 5 centów na najniższym chórze jest w ogóle nie słyszalne.

Offline Telesfor

• *
« Odpowiedź #9, 02 kwi 2025, 10:01 »
Przepraszam za "odgrzanie koleta" ale nie znalazłem ani odpowiedzi na  męczące mnie pytanie  na forum ani w necie... Może nie umiem szukać , prośba więc o naprowadzenie. Znam proces strojenia akordeonu zarówno na strojnicy jak i na połówce akordeonu ale tylko w zakresie strony dyszkantowej. Co do głośnic basów pojedynczych - rozumiem ,że odbywa się to tak samo. Ale co z  głosami składającymi się na akordy?
Oczywiście  , strojenie na strojnicy  głosów z wyjętej z akordeonu głośnicy  też jest jasna. Ale wiadomo ,że zestrojenie na strojnicy  wymaga korekty po włożeniu do akordeonu , ze zawsze pojawia się różnica  w wysokości tonu  zestrojonego poza akordeonem, po zmontowaniu instrumentu. Jak sprawdzić poszczególne głosy składające się na akord  ? jedyne co przychodzi mi do głowy to zaklejanie   wlotów  niechcianych składowych akordu taśmą aby wyodrębnić np. tercję, kwintę czy septymę ? A może ktoś doświadczony podpowie jak to robią profesjonaliści ????