Autor Wątek: Strojenie tremolo. Jak zmniejszać odstrojenie?  (Przeczytany 71164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarianRI

• VIP Złota Rączka
Odp: Strojenie tremolo. Jak zmniejszać odstrojenie?
« Odpowiedź #75, 03 kwi 2017, 19:08 »
Witam, jestem tu nowy. Tez raczkuje w strojeniu. Mam pytanie do "aszeluk". Co to jest 1bps. Wyglada mi na to, ze 1bps=1hz, czy tak?. I jeszcze jedno, na wykresie podane sa wartosci bps dla dzwiekow F3 i A6.   
Czy pozostale wartosci ustaliles robiac pomiary linijka wykresu? Ciekawe ,bo po przeliczeniu podanych przez Ciebie cetow na hz narysowalem wykresy acentach i hz .Potem na podstawie dzwiekow F3 i A6 swoim sposobem wyliczylem hz dla wszystkich dzwiekow, przyjmujac 1bps=1hz., i rowniez narysowalem wykresy centow i hz. wykresy okazaly sie niemal identyczne. Najbardziej roznily sie dzwiek F3, ok. 0,5 centa i stopniowo roznice zmniejszaly sie do prawie zera na A6. Ale z powodu zaokraglenia przez ciebie wartosci centow do calosci , wiele wynikow w hz nie byly poprawne.(niprawidlowe spadki). [brawo]

Offline aszeluk

• VIP
« Odpowiedź #76, 03 kwi 2017, 21:59 »
bps to z angielska bit per second oczywiście mierzone w Hz. Przy jednoczesnym brzmieniu w tym wypadku dwóch dźwięków powstaje efekt tzw dudnień, tętnień. Częstotliwość tych tętnień to właśnie bps. Efekt ten interesuje nas w muzyce gdy daje się słyszeć jako jeden dźwięk zmodulowany tzn gdy odstrojenie nie przekracza ok 60 centów. Powyżej ok 60 centów słyszymy dwa dźwięki i wtedy mówimy o dwudźwiękach np w zakresie jednej oktawy:
1. dysonanse: sekunda, kwarta czysta,tryton, septyma
2. konsonanse doskonałe: kwinta czysta, oktawa czysta
3. konsonanse niedoskonałe: tercja, seksta
Oczywiście z tabeli dla dźwięków pośrednich przykładamy linijkę i odczytujemy z wykresu ilość potrzebnych dla wybranego wariantu tremolo bps oraz odpowiadające danemu dźwiękowi wartości bps/cent i mnożymy je przez siebie otrzymując wartość w centach na jaką trzeba odstroić tzw dźwięk "mokry" od "suchego" nastrojonego na zero

Offline Accordion

• Serwisant Akordeonów
« Odpowiedź #77, 03 kwi 2017, 22:22 »
Bardzo fachowa odpowiedź, jestem pod wrażeniem [brawo] [brawo] [brawo]

Offline MarianRI

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #78, 03 kwi 2017, 22:28 »
 Dziekuje bardzo. Odpowiedz jasna i rzeczowa, zrozumialem.  [brawo]

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #79, 04 kwi 2017, 00:42 »
patrzac na ten wykres, takie mam tremolo  w hohnerze verdi 5. ok +22 centy na F3 i +7 centow na A6.  Na minusie zrobione od -10 centow F3 do -2 na A 6 , brzmi ciekawie. Ten wykres jak juz wspominalem mozna modyfikowac. Tz by zmienic wartosc tremola, zachowujac skale, wystarczy  kazda wartosc pomnozyc przez ta sama liczbe. Czyli na A6 jak jest +21 centow, mnozymy np przez 2 i wychodzi nam bardzo mocne tremolo 
+42 centy na F3 i +14 na A6.  Dla mnie 42 centy to max, jakie moje ucho toleruje. Powyzej raczej nie stroje

Ja teraz raczkuje w akordeonach guzikowych, a mianowicie w stroju BCC#. W zalozeniu klient zazyczyl sobie  tremolo +16 na dolnej partii klawiatury  ok +5 na srodku i ok +10 centow na gornej klawiaturze. Tki stroj uzywa sie ponoc w muzyce celtyckiej.  Do projektu mam hohner club II 2 rzedowy. Ten bedzie w stroju BC.  A moj nastepny .trzyrzedowy, w BCC#.  Kolejny jednorzedowy zrobie w D

Offline MarianRI

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #80, 04 kwi 2017, 07:22 »
Ja swoimi probami strojenia, pomimo jasnych wskazowek i ostrzezen kolegow na forum popsulem glosy w Gigantilli 80 B. I chociaz graja one jeszcze, to wiem dzis ze mozna bylo lepiej. mocno tez poszlifowalem glosy w Dianie 120 B, byla w okropnym stanie i wyszlo mi juz lepiej. Dzis do tematu strojenia podchodze ostroznie.
Planuje stroic swoje Serino 120B, oraz Gigantilli 120B dla syna. Oczwiscie czyszczenie, nowy wosk, zaworki.
Boje sie duzych odstrojen tremolo. Zauwazylem ze na oktawie 6, juz E6 i wyzej nie moge przekroczyc 16 cetow. Tak przy jednej odstrojonej 8', a przy dwoch odstrojonych 8' w sumie 16 centow. Inaczej mysle ze jest w musette 8', 8', 8'. Ale czy mam racje? Prosze o podpowiedzi.

Offline szkodnicus

« Odpowiedź #81, 04 kwi 2017, 10:41 »
Scandalli  i zero sette mial oryginalne odstrojenie +17 na A6. Jest troche mocne. Zauwazylem ze np w hohnerach nie brzmi tak ladnie jak w niektorch wlochac

Offline MarianRI

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #82, 07 kwi 2017, 10:08 »
Jezeli, odstrojona jest jedna 8', tylko jedna okolo 16 centow na A6, to ile minimum centow mozna odstroic F3. Sa jakies zaasady , wyznaczniki? Wydaje mi sie ze im odstrojenie szersze, to roznica F3 do A6 wieksza i przeciwnie, im odstrojenie wezsze, to roznica F3do A6 tez mniejsza. Czy dobrze mysle.

Offline aszeluk

• VIP
« Odpowiedź #83, 08 kwi 2017, 09:37 »
Moim zdaniem, ponieważ dwie krzywe na wykresie są w stosunku do siebie 1,33 (na A6 7/5,25=1,33 oraz na F3 2,17/ 1,63= 1,33) by uzyskać odstrojenie na A6 16 centów  należałoby nowe wartości odstrojeń w stosunku do policzonych przeze mnie ( A6= 7 centów F3= 21 centów) pomnożyć przez 16/7 = 2,29 a wtedy odstrojenie byłoby na F3 48 centów. Wg szkodnicusa takie tremolo jest za ostre i będzie przypominać warkot a on jest praktykiem, który nie ukrywa tajemnic

Offline MarianRI

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #84, 08 kwi 2017, 22:39 »
Chodzilo mi o stosunek F3 do A6, czyli np. wyliczone przez Ciebie ''aszeluk'' centy F3=21......A6=7, to 3 do 1
i druga krzywa F3=ok.16cent......A6=ok.5 cent, tez okolo 3 do 1. Ponadto, na str.3 tego wątku jest tabela róznych odstrojen podana przez Accordiona. Wedlug mnie tam pierwsza i druga krzywa to stosunek F3 do A6=1 do1, trzecia, czwarta i piata okolo 2 do 1. a szosta 2,6 do 1.

Offline szkodnicus

« Odpowiedź #85, 08 kwi 2017, 22:56 »
Sa tabele i rozpiski  zalaczone nawet w tym watku.  Wystarczy wrocic do wczesniejszych postow. Polecam te lekture, nie wiem czy jest w jezyku polskim, ale jest wlozone wszystko "kawe na lawe "
http://i.imgur.com/dTuMIa6.jpg
Strojenie tremolo. Jak zmniejszać odstrojenie?

Offline aszeluk

• VIP
« Odpowiedź #86, 10 kwi 2017, 04:46 »
Z ciekawości z grubsza policzyłem wartości odstrojeń w centach dla krzywych podanych przez Accordiona na str.3 niniejszego wątku:
1. F3-4 A6 -3   2. F3-10 A6-6,5   3.F3-20 A6-9 4.F3-28 A6-12,5  5.F3-37 A6-15  6. F3-55 A6-16
Trzecia krzywa niemal pokrywa się z wykresem,  który podałem wyżej na podstawie książki w j.angielskim polecanej przez szkodnicusa o post wyżej.
Nadmieniam, że przyjąłem iż wykresy Accordiona opisują nuty tak jakie ich miejsce na klawiaturze niezależnie od wybranego chóru tzn: oktawa mała, oktawa razkreślna, dwukreślna i trzykreślna oraz początek wykresów to C małe (C3) a nie F małe (F3)
« Ostatnia zmiana: 10 kwi 2017, 05:10 wysłana przez aszeluk »

Offline MarianRI

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #87, 10 kwi 2017, 10:02 »
''aszeluk'', rzeczywiscie masz racje. To nie bedzie F3. W/g proporcji moim zdaniem bylo by to D#3, co dla mnie nie ma to kluczowego znaczenia. Biore tez pod uwage, ze rysunek jest pogladowy, a nie dokladny.
Blad powstaly przy tworzeniu rysunku + blad zczytywania i fakt ze wartosci sa podane w Hz moze potegowac dalsze bledy przy obliczaniu centow. Moje obliczenia z bledem ktory zauwazyles:
1. F3-3,18 centow A6-3,21 centow, wszystkie klawisze prawie identycznie.
2. F3-7,52 A6-6,60  3. F3-17,98 A6-9,50  4. F3-25,42 A6-12,58  5. F3- 35,27 A6-14,98 , szostego nie analizowalem (potezne odstrojenie). Chodzi o poznanie roznych wykresow , zrozumienie jakimi prawami sie rzadza. Policze jeszcze raz i jezeli cie to interesuje podam Ci wszystkie wartosci.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #88, 04 lip 2017, 10:16 »
Trafiłem przypadkiem na taki filmik. Patrząc na pracę strojnicy, raczej trudno tutaj mówić o laboratoryjnej precyzji... ale może kogoś zainteresuje ten materiał. W części o strojeniu tremolo (od 5:20) osoba na filmiku wspomina o prostym podzieleniu całego zakresu na 4 równe części odstrojenia w górę: 20 centów (najniższe dźwięki), 15 centów, 10 centów, 5 centów (najwyższe dźwięki). Dość proste rozwiązanie, ale w sumie lepsze to, niż gdyby ktoś miał wszystko odstrajać o tę samą wartość (większą od 4 centów).

https://youtu.be/aeVRYVjUkVQ?t=5m20s

Offline MarianRI

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #89, 02 lip 2018, 23:00 »
Witam. dużo pracowałem nad wykresami do odstrojenia tremolo, liczyłem, analizowałem,rysowałem wykresy,w rezultacie rodzina patrzy na mnie jak na dziwaka i nurtuje mnie dwa pytania. Jeżeli nie dostanę odpowiedzi to ja to uszanuję, ale dziękuje bardzo za każdą odpowiedż. Czas nastroić swoje Serino.
Accordionie odnośnie Twoich wypowiedzi z pierwszej strony- ,, odstrojenie powyżej 4 centów już musi być krzywą''- czy to znaczy że prosta o odstrojeniu 4 centy jest tym samym co nastrojenie chóru wg. a=441Hz? Drugie to czy odstrojenie tremolo 10- 5 centów może dać wynik dla H3-ok.11,5ct  H4-ok.10ct H5-ok.7ct?