Autor Wątek: Strojnica z dmuchawą zamiast miecha - Eksperyment Szkodnicusa  (Przeczytany 25323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cinszcz

• VIP
Kiedyś stroiłem za pomocą tunera AP i przekłamywał "B"i"Es" musiałem zmienić komputer. Przypuszczalnie wentylator wewnątrz laptka pracował ze zbliżoną częstotliwością  i trochę mieszał, nawet szum powietrza przeszkadza. Poza tym, czasem stroik trzeba sprawdzać jak działa przy nagłym rozciaganiu i ciskaniu miechem, a silnik musi się rozpędzić i zajmie to o wiele więcej czasu. Jakoś czarno to widzę... :-\

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
Ja nie mam pojęcia , czy takie coś może się udać  czy nie. Poruszyłem tylko temat trudności z punktu widzenia aerodynamiki. O samym strojeniu - nie napisałem , bo na tym się nie znam.
Nie rozumiem tylko , szkodnicus , dlaczego chcesz zmieniać "oprzyrządowanie", skoro na klasycznym robisz to  dobrze...?

Offline pikolo69

• VIP Złota Rączka
Chyba właśnie tak powstają wynalazki, więc dlaczego nie spróbować  ;D, najwyżej się nie uda, nikt przy tym nie zginie  ;D , a przy okazji tego tematu można się wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć  :)

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
Ja nie mam pojęcia , czy takie coś może się udać  czy nie. Poruszyłem tylko temat trudności z punktu widzenia aerodynamiki. O samym strojeniu - nie napisałem , bo na tym się nie znam.
Nie rozumiem tylko , szkodnicus , dlaczego chcesz zmieniać "oprzyrządowanie", skoro na klasycznym robisz to  dobrze...?

poniewaz moj warsztat miesci sie w nieocieplonej szopie. U mnie nie ma -30 stopni, pomimo tego nabawilem sie przeziebienia.  Dlatego chce zrobic sobie urzadzenie przenosne, gdzie bede stroil na tym samym cisnieniu, caly akordeon.   Przypominam,ze mam mozliwosc kontroli cisnienia,powietrza. Jesli chodzi o zawirowania powietrza. Powietre jest tloczone do komory, ktora jast wyciszona, nastepnie przechodzi przez gruby material, wiec jest rozprowadzane rownomiernie.  Jesli nic z tego nie wyjdzie, to zaloze do mojego stolika miech, i bedzie przenosne urzadzenie.

Moim zamiarem nie jest udawadnianie komus ze jestem madry i wiem wszystko, ale lubie tez eksperymentowac. Jesli nie bylo by takich ludzi jak ja, siedzielibysmy w epoce kamienia lupanego. Jesli mi nie wyjdzie, oczywiscie opowiem jakie sa problemy i ze nie warto robic takiego. Czesci ktore uzylem, moge zdemontowac i odsprzedac jub wykorzystac np do innych celow. 
« Ostatnia zmiana: 23 gru 2016, 00:19 wysłana przez szkodnicus »

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
Rozumiem! A więc - powodzenia !!! :)

Offline Marcel

• Administrator
Chyba właśnie tak powstają wynalazki, więc dlaczego nie spróbować  ;D, najwyżej się nie uda, nikt przy tym nie zginie  ;D , a przy okazji tego tematu można się wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć  :)

Mam takie samo zdanie. Bardzo cenię sobie nieszablonowe myślenie, innowacyjność i kreatywność, a jeżeli jeszcze za tym idą nie tylko pomysły, ale i próby ich fizycznej realizacji to mam do tego mega szacunek. Innymi słowy - Szacun Szkodnicus za cały ten eksperyment, niezależnie od jego końcowego efektu. Trzymam kciuki i z ciekawością śledzę ten temat. Jeżeli możesz to rób jak najwięcej filmików i zdjęć to będzie ciekawa dokumentacja tego dość nowatorskiego eksperymentu.

Jeszcze nie tak dawno, starzy stroiciele śmiali się z tych, którzy stroją nie używając samego słuchu, ale wspomagając się elektroniką - tunerami. Jednak jak czas pokazał, wraz z poprawieniem sprawności tym rozwiązań i ich większą dostępnością, stały się one obecnie standardem.

Być może ten elektryczny miech nie zastąpi całkiem tego tradycyjnego w strojnicy, ale już samo to, że byłby pomocny na jakimś etapie strojenia byłoby sukcesem. Gdyby okazało się, że ta dmuchawa coś ułatwia to może warto byłoby pomyśleć o strojnicy zawierającej i dmuchawę i miech? Tam gdzie ułatwia dmuchawa, używana byłaby dmuchawa, a tam gdzie z jakichś względów niezbędny okazałby się miech to można byłoby go użyć.

Offline szkodnicus

Tez o tym myslalem, by zrobic  zlaczke i polaczyc z miechem.

Offline Marcel

• Administrator
Trafiłem na takie coś
https://www.youtube.com/watch?v=LPoHprng_iU

Około 1:10 palcem pokazuje na panel z prawej
i pada słowo kompresor...

Offline dominikglk

Nie wiem czy Ty Marcel umieszczasz te filmiki dla żartu?,bo nie wiem czy jest taki stroiciel który potrafi stroić w takim hałasie.. Ja niestety nie potrafię zawsze będę powtarzał że cisza to podstawa, a gościowi na filmiku wskazówka tunera lata jak baba na zakupach tam i z powrotem haha [akordeon]

Offline Marcel

• Administrator
Nagranie wstawiłem jako ciekawostkę związaną z tematem. Przykład użycia w strojnicy źródła ciśnienia innego, niż miech.

Offline szkodnicus

Na filmie jest za glosno. Ja stroje akordeon w ciszy..jest to do zrobienia, czekam na czesci.  Troche idzie z dalekiego wschodu. Prosze sie uzbroic w cierpliwosc.  Nawet kwestia 4-5 tygodni. Jesli nie wyjdzie, to tez wstawie na graniem.  Jesli wyjdzie to opatentuje i  bede zarabial fortune. [brawo]

Offline Marcel

• Administrator
To, że na filmiku jest za głośno, aby stroić to jest oczywiste, ale warto zwrócić uwagę na miech użyty jako element toru powietrza. Po wyłączeniu kompresora może zostać użyty w klasyczny sposób.

PS. Inny filmik gościa od tego kompresora :o

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
Szkodnikus fajnie że robisz eksperymenty :) trzymam kciuki!

Offline szkodnicus

Troche to potrwa za nim skompletuje sprzet. Wszystko przychodzi po troche.

Offline Marcel

• Administrator
Ostatnio trafiłem na stronę (lokalnie cenionego) serwisu akordeonów,
który też używa strojnicy z dmuchawą.

Strojenie w połówce
http://i.imgur.com/xrPO8ov.jpg
Strojnica z dmuchawą zamiast miecha - Eksperyment Szkodnicusa

Tutaj opis
http://bellingersbuttonboxes.com/workshop/

Filmik
https://www.youtube.com/watch?v=un-AvLaCenU

Zdjęcia