Autor Wątek: Materiał do wykończenie miecha - płótno / papier (nie o kaliko)  (Przeczytany 7762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TomaszT

• VIP Złota Rączka
Witam, zacząłem budować miech do mojego akordeonu i zastanawiam się czy warto zastąpić tradycyjną tkaninę na rzecz papieru czy jednak pozostać przy tkaninie? Widziałem takie rozwiązania głównie w akordeonach Hohnera (Modele Bravo, niektóre tango itp.) Czy Papier będzie tak wytrzymały i trwały jak tkanina?

Offline Emiliano

• VIP Złota Rączka
Też zabieram się do zrobienia miecha od podstaw łącznie z ramkami. Myślę, że lepsza będzie jednak tkanina cienka i mocna. Ja mam zamiar użyć wstążek 6 cm szerokości jakie są w pasmanterii. Zrobione chyba z jedwabiu (tak myślę). Obejrzyj filmik którego link wstawił Marcel w wątku budowy miecha. Na filmiku (ruskim) widać dwie kobiety jak przyklejają pasy czarnej tkaniny.

Offline TomaszT

• VIP Złota Rączka
Ja myślałem zrobić z cienkiej podszewki. Chodzi mi o to żeby fałdy miecha były możliwie jak najcieńsze. Dzięki za podpowiedź. Życzę ci powodzenia w budowie swojego miecha. Ja próbowałem zrobić i dwa już spaliłem. Ten trzeci może mi wyjdzie.

Offline Tremol_03

TomaszT i Emiliano życzę Wam powodzenia! [akordeon]
« Ostatnia zmiana: 05 mar 2018, 20:50 wysłana przez Tremol_03 »

Offline Marcel

• Administrator
szkodnicus wspominał kiedyś o użyciu do tego celu cienkiej chusty.

Myślę, że naklejenie wstążek będzie dużo prostsze i łatwiejsze do ewentualnych poprawek, niż naklejanie większej płaszczyzny materiału.

https://youtu.be/9d5t2bXRHB0?t=48s

Przy okazji pisania tej wiadomości, dodam też linki do powiązanych tematów:

Offline Emiliano

• VIP Złota Rączka
Niestety wstążka nie zdała egzaminu. Chciałem zrobić niebieski miech, ale po zrobieniu próbki okazało się, że klej przebija przez wstążkę tworząc brzydkie plamy w formie jakby zacieków. To samo jest z podszewką ubraniową (kolor morski). W związku z tym nasuwa się pytanie jaki dać materiał lub może zmienić klej (używałem do prób kleju introligatorskiego CR). Może ktoś coś może podpowiedzieć byłbym bardzo wdzięczny.

Offline Voiko

• VIP
    • Voiko_Music
może aksamit? a najlepiej to wybierz się do lokalnej pasmanterii, kup po 2 cm materiału na próbę , i posmaruj klejem zobaczysz w tedy czy przebija

Offline TomaszT

• VIP Złota Rączka
Podszewkę i ja testowałem ( kolor Jasno żółty, czarny i czerwony) niestety z podobnym rezultatem. :-[

Offline Marcel

• Administrator
W związku z tym nasuwa się pytanie jaki dać materiał lub może zmienić klej (używałem do prób kleju introligatorskiego CR).

W "Akordeon: Budowa, konserwacja, działanie" - J. Dastych, autor wspomina:

"Do oklejania miecha używa się kleju mącznego i klejów glutynowych (skórnych)" - książka jest z 1959 r., być może teraz dostępne są jakieś lepsze kleje.

Odnośnie materiału do oklejenia miecha, wspomniano tylko: "Po sczepieniu wierzchołków nakleja się skórki narożnikowe, a w ślad za tym płócienną lub jedwabną tkaninę okleiny zewnętrznej miecha".

Offline Emiliano

• VIP Złota Rączka
Czarną podszewkę (nieco grubszą do garniturów) też testowałem i muszę powiedzieć, że rezultat był dobry. Problem w tym, że ja nie chcę czarnego miecha ponieważ akordeon jest czarny i wyglądało by to zbyt ponuro.
Dzięki Marcel. Kleju mącznego czyli popularnego krochmalu nie użyję bo niewielka nawet wilgoć w powietrzu i pleśń gotowa. Cóż będę robił próby i może się w końcu uda to dam znać jak i co. :)
« Ostatnia zmiana: 29 maj 2018, 22:19 wysłana przez Emiliano »

Offline pikolo69

• VIP Złota Rączka
Co do kleju, to u mnie sprawdza się rozcieńczony z wodą vikol, a konkretnie patex, pochodna vikolu  :)

Offline Emiliano

• VIP Złota Rączka
Dzięki pikolo69 za poradę. Sprawdzę na próbce ten pattex i zobaczymy. Tak czy inaczej przyda się do klejenia ramek  :).

Powiązane: https://forum.akordeonowe.pl/naprawa-akordeonow/jak-zrobic-miech-do-akordeonu/msg84690/#msg84690

Offline bohun

• *
Witam, mam w swoim Hohnerze Tango V miech oklejony papierem. Ma ktoś wiedzę jakiego papieru użyć aby odwzorować oryginalny wygląd?
« Ostatnia zmiana: 13 paź 2020, 22:09 wysłana przez bohun »

Offline Skony

• *
Czy ktoś z kolegów używał płótna Kanafas do oklejenia miecha? Byłem w hurtowni po klej CR, właściciel polecił to płótno, podobno biorą na miechy. Zbieram materiał do zrobienia miecha.

https://i.imgur.com/dIgpZf4.jpeg
Materiał do wykończenie miecha - płótno / papier (nie o kaliko)

Offline Marstan

Bordzo dobre jest płótno z podklejonym cienkim papierem który zapobiega przenikaniu kleju na zewnątrz.