Autor Wątek: Wentylki, zaworki, skórki - typy, naprawa, wymiana, klejenie  (Przeczytany 71625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcel

• Administrator
Wentylki, zaworki, skórki - typy, naprawa, wymiana, klejenie

Offline Stanisław

• *
Jaki klej będzie dobry do skórek / wentyli?

Offline Arconio

• Specjalista od harmoszek
Używam pattex uniwersal, ale każdy inny do skór też powinien być OK.

Offline dzidek1965

• VIP
Ja skórki kleję butaprenem szybkoschnącym. Plastikowe zaworki kleiłem Magic klejem z dobrym skutkiem.

Offline Rysiek

• *
Kiedyś do klejenia skórek używało się naturalny szelak. Teraz prościej jest zdobyć odpowiedni klej, niż szelak. Ja używam klej polimerowy. Można taki znaleźć szukając kleju polimerowego do styropianu. Jest przezroczysty, gęsty i elastyczny, ale po zaschnięciu twardszy, niż np. butapren czy klej szewski.

Offline Rikk

• *
Mam problem z kilkoma skórkami w akordeonie. Są one w dobrym stanie, nie są poskręcane, ale odstają. Z czego można zrobić docisk - resor taki, który można przykleić do skórki, aby ją dociskał?

Offline Arconio

• Specjalista od harmoszek
Ze starej kliszy fotogtaficznej. Podocinaj paseczki i przyklej na końcówce klejem.

Powiem Wam, że to nie jest taki amatorski pomysł, bo w ruskich harmoszkach tak jest fabrycznie (klisze stare czarno - białe) przynajmniej w tych starszych.

Naprawiam ruskie harmoszki i tam w miejscu gdzie jest przyklejona skórka (wentyl) przyklejasz na wierzchu pasek z kliszy, a dodatkowo możesz przykleić na to takie kółko ze skórki, nie jest niezbędne, ale pewniej przytrzyma kliszę. Nie mam fotki bo jestem w pracy ale to naprawdę proste.

Offline Rikk

• *
Dzięki za pomysł z kliszą od aparatu. Pewnie da się wykorzystać też kliszę od prześwietlenia. Jest jeszcze bardziej prosta, niż klisza od aparatu i docisk byłby większy.

Offline Akordeonistka

• VIP
W jednym z akordeonów widziałam kiedyś dociski zrobione z syntetycznych (dość twardych) włosów od szczotki do zamiatania :) Ale pomysł z kliszą wydaje się bardziej racjonalny, bo będzie równomiernie dociskało na większej płaszczyźnie.

Offline cinszcz

• VIP
Ja przez przypadek znalazłem stara lampkę nocną z cienkich przewodów światłowodowych*, które rewelacyjnie nadają się do takich celów.  :) Jest tam mnóstwo materiału na tzw. sprężynki. Zauważyłem, że są w dwóch, nawet w trzech grubościach i pięknie się przycina nawet na wentylku, można je skracać szczypcami  :)

*lampka w kształcie "jeża", który świeci na końcówkach światłowodów

Offline Rikk

• *
Jak wygląda stosunek rozmiaru skórki do rozmiaru paska wyciętego z kliszy?

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
Szerokość wentylka to około 4-5 mm.
Docisk to 1-2 mm.

Ale to sam sobie ustalisz.
Nie będzie dociskał to zakładasz szerszy lub grubszy.

Wrzuciłem Ci parę zdjęć docisków z różnych MOICH byłych akordeonów http://chomikuj.pl/guralband/akordeony-zdj*c4*99cia/zaworki-wentylki+z+dociskami
(Nie wchodziło mi na imageshack to dałem na chomiku-powinieneś otworzyć bez problemu)
Na pierwszych zdjęciach obok docisków z kliszy fotograficznej (tradycyjnej) leży zapałka. Pisząc docisk nie miałem tylko na myśli kliszy fotograficznej tradycyjnej. Sprawdź grubość z aparatu fotograficznego a z RTG. Próbowałem też grube koszulki do A4, folię z dyskietek FDD, folię do bindowania i parę innych rzeczy. Nie jest ważne od czego jest folia.Ważne żeby spełniła swoją rolę. I nie ma też recepty że ma to być 1mm szer. i dł. 40mm. Większy głos (16" lub 32" w basach) i będziesz szukać coś innego albo szer. czy grubszego :D

Offline Rikk

• *
guralband dzięki za zdjęcia i wyjaśnienia. Ładna kolekcja... :)

Jeżeli chodzi o te dociski z kliszy to jestem ciekawy jak używa ich Arconio.

Ja raczej myślałem o szerokości docisku z kliszy zbliżonej do szerokości zaworka. Tak jak tutaj:

Offline folk

• *
Czy ma jakieś znaczenie, że ta łatka ze skórki na końcu docisku ma kształt kółka? Jest jakiś powód dlaczego jest to kółko, a nie po prostu prostokącik czy kwadaracik, który można prościej wyciąć.

Offline Rysiek

• *
Kółka można wyciąć większym dziurkaczem. Służą do zwiększania powierzchni pokrytej klejem. Dzięki temu wąskie usztywniacze typu wąs, lepiej się trzymają, bez nich by odpadły przy graniu. Przy szerszych usztywniaczach typu pasek, nie są już tak niezbędne, bo kleju jest więcej na samym usztywniaczu.

Jeżeli znajdzie się odpowiedniej elastyczności i grubości to dociski można wyciąć np. z okładki od skoroszytów, plastikowych teczek na dokumenty itd.