Autor Wątek: Wymiana materiału pod dekawkami (klapkami) - filc, skóra, pianka  (Przeczytany 54709 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline morbid231

• **
tylko dziwne się mi to wydaje, że jedne prawie jak nowe a inne całkowicie skruszone.
Mole też lubią co nie co skubnąć   ;)

Offline lukasz198821

Klapki wymieniłem "budżetowo" jak się nie sprawdzi dam filc ze skórą. Stroiciel starej daty zalecił zamiast filcu ze skórą piankę samoprzylepną, którą otrzymałem od niego, w sobotę prawdopodobnie prawdopodobnie pojadę odebrać głośnice po strojeniu i sprawdzimy to w całości czy coś takiego zda egzamin. W przeciwnym razie wymieni się na konkretny materiał. Na daną chwilę przeprowadzam generalny remont Weltmeister gigantilli, rozebrałem go do czynników pierwszych poza klawiaturą, nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. Wyczyściłem dokładnie, odkurzyłem, mechanizmy regestrowe poczyszczone nie smarowane, mechanikę basową musiałem całkiem rozbierać ustawiać od nowa i regulować w tym również wyczyściłem ją, klawiatura wyrównana. Akordeon wypolerowany, czekam na głośnice i miech od stroiciela, zastanawiam się jeszcze nad wymianą kaliko, przy narożnikach jest dziwnie poobcierane jakby, ale miech generalnie szczelny. Jak dotąd przyleganie pianek sprawdzałem na zasadzie przepuszczalności światła z każdej strony, starałem się je optymalnie ustawić na otwory, ponieważ klapki są na gumce więc mam pewne pole manewru.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
W rejonie, w którym mieszkasz są specjaliści lansujący pianki pod klapy klawiszy. Kupiłem na tym terenie kiedyś akordeon z klapkami podklejonymi pianką budowlaną. Niestety musiałem zlecić wymianę wszystkich klapek na filcowo-skórkowe aby można było instrumentu używać. Gdyś chciał dowiedzieć się coś więcej musiał byś się ze mną skontaktować.
Pozdrawiam

Lukasz198821 czytałeś cały temat? Czy to materiał do akordeonów? Szczerze mówiąc nigdy nie spotkałem się z pianką na dekawkach.

Offline lukasz198821

Czytałem cały temat, i wiele innych, ale gdyby człowiek nie spróbował to by nie wiedział, może pianka akurat nie będzie taka zła? Jeżeli się nie sprawdzi to się po prostu wsadzi co należy, piankę się bezproblemowo odkleja i nie trzeba nic w sumie czyścić, więc nie ma obawy. Poza tym wszystkie czynności są wykonywane z dbałością, mechanikę jeszcze minimalnie poprawie, bo nie chodzi perfekcyjnie, ale to już na złożonym instrumencie będę oceniał, bo każdy kto robił z mechaniką wie jak to wygląda w praktyce i teoretycznie klapy chodzą bardzo dobrze, otwiera się co się ma otworzyć zamyka się co się ma zamknąć, ale na złożonym instrumencie jest ostateczna ocena. Sam jestem ciekaw efektu tego remontu, nie do końca też jestem przekonany do pianki, a że dostałem ją gratis to dlaczego nie spróbować? Ja rozumiem, że są stare sprawdzone metody, ale jeżeli nie zaszkodzi to może pomoże :) Na daną chwilę  nie myślę nad sprzedażą tego instrumentu, robię go dla siebie stąd też dbałość o każdy szczegół.

Może się okazać, dlatego z góry zakładam, że jeżeli się nie sprawdzi to wymienię na solidne materiały. Skoro facet ma dobrze ponad 80 lat, robi z tym latami i nie słyszałem, żeby ktoś mu zwracał instrumenty coś na ten temat wie. A ma klientów pomimo wieku i w zasadzie już coraz mniejszej sprawności. Piana jest grubości około 3 mm, nie wydaje mi się aby się tak szybko wyklepała, pytałem się też stroiciela czy się nie wyklepie, stwierdził, że nie ma możliwości. Trudno mi powiedzieć co to jest dokładnie za pianka, ponieważ otrzymałem ją od niego.

Nie na darmo napisałem, że jak się nie sprawdzi to wstawię materiały, które wstawia się od lat. Kilka razy... Do pianki podszedłem z dużą rezerwą, co już kilka razy zaznaczyłem. Jestem ciekaw efektu, będzie nie tak jak oczekiwałem to się zmieni, akurat pianka łatwo odchodzi nie trzeba skrobać, tylko ściągnąć i nakleić filc ze skórą.

Oczywiście, że będę informował o efektach, dlatego też napisałem o tym i sam jestem ciekaw. Myślę, że większość użytkowników mając do wyboru sprawdzenie tańszego rozwiązania by to zrobiła, jeżeli nie przynosiłoby to negatywnych skutków. Później prześlę zdjęcia jak prezentują się dekawki po serwisie.

Zobaczymy, na razie widzę, że jeżeli chodzi o szczelność to jest super w związku z piankowymi klapkami, ciekawi mnie ich wytrzymałość.

Offline Marcel

• Administrator
Przypominam, że jest to temat o wymianie materiału pod dekawkami :)

Część postów przeniosłem do innych tematów:

Offline razor026

• *
Jaki filc mogę zastosować na klapy od akordeonu przy głosach i basach, gdyż w moim Welcie są już sfatygowane i trochę już przepuszczają powietrze. Myślałem, żeby kupić zwykły i przykleić, ale natrafiłem na google grafice na filc połączony ze skórką 1mm, ale jest on dla mnie za drogi i szukam tańszej, ale wcale nie gorszej alternatywy.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
Nie polecam Ci tańszej alternatywy.Może uda Ci się kupić tanio filc ale jaką będzie miał sprężystość? Skóra też nie jest byle jaka od szewca tylko bardzo miękka. Możesz to robić kilka razy i efektu nie uzyskasz i w ogólnym bilansie przepłacisz.
« Ostatnia zmiana: 12 sie 2015, 13:36 wysłana przez guralband »

Offline Rysiek

• *
Niekiedy da się w pewnym stopniu zregenerować właściwości uszczelniające skórki pod dekawkami i odwlec ich wymianę nawet na spory czas. Po powierzchni wyklepanej skórki uszczelniacza należy delikatnie przeciągnąć brzeszczotem do cięcia stali. Wtedy znikają nierówności i skórka lepiej uszczelnia.

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
u mnie jest filc i niestety przy mocnym sciaganiu miecha, basy przepuszczaja. Czy jest mozliwosc aby bez wymiany troche rozprostowac filc ? Wszystko juz smiga w moim scandalli, tylko ta przypadlosc. Sprezynki sa raczej w porzadku, nie maja oznak naciagniecia. wiec zostaje regeneracja albo wymiana filcu

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
u mnie jest filc i niestety przy mocnym sciaganiu miecha, basy przepuszczaja
Mocne ściąganie miecha............. Kiedyś w sklepie muzycznym grałem na kilku nowych instrumentach. Przy mocnym dociśnięciu miecha bez wciskania guzików basowych i klawiszy rownież słychać było uciekające powietrze. Może to kompresja podnosi lekko klapy..............  [akordeon]

Offline szkodnicus

u mnie jest filc i niestety przy mocnym sciaganiu miecha, basy przepuszczaja

Juz zrobione.  Troche poczochralem splaszczony filc. Nic juz nie ucieka.

A tak wyglada scandalli  po czochraniu filcu pod dekawkami

http://i.imgur.com/VY1cx7I.jpg
Wymiana materiału pod dekawkami (klapkami) - filc, skóra, pianka

Offline dominikglk

Skórę z filcem trzeba dobierać pod dany akordeon, grubość musi być najbardziej zbliżona do oryginału. Nie jest powiedziane że musi być to 2+1, 1+1, 1+3 każda osoba która zajmuje się akordeonami powinna dobierać materiały wedle oryginalnego instrumentu. :)

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
grubość musi być najbardziej zbliżona do oryginału

W momencie kiedy zmieniasz filc/skóra na grubszy zmienia się kąt dekawka - płyta rezonansowa i trzeba albo doginać dźwignie albo jeszcze lepiej : osadzić na nowo dekawki.

Offline TomaszT

• VIP Złota Rączka
Czy taśma dwustronna na którą klejony był filc może wpływać na szczelność?

Offline szkodnicus

Kombinowanie nie poplaca. Lepiej zrobic jak powinno byc. Tasma dwustonna moze sie nie sprawdzic. Skad wiesz czy po roku klej nie posci na tasmie? Jak zaczne sie skorki przemieszczac, to bedzie lipa.