Czytałem cały temat, i wiele innych, ale gdyby człowiek nie spróbował to by nie wiedział, może pianka akurat nie będzie taka zła? Jeżeli się nie sprawdzi to się po prostu wsadzi co należy, piankę się bezproblemowo odkleja i nie trzeba nic w sumie czyścić, więc nie ma obawy. Poza tym wszystkie czynności są wykonywane z dbałością, mechanikę jeszcze minimalnie poprawie, bo nie chodzi perfekcyjnie, ale to już na złożonym instrumencie będę oceniał, bo każdy kto robił z mechaniką wie jak to wygląda w praktyce i teoretycznie klapy chodzą bardzo dobrze, otwiera się co się ma otworzyć zamyka się co się ma zamknąć, ale na złożonym instrumencie jest ostateczna ocena. Sam jestem ciekaw efektu tego remontu, nie do końca też jestem przekonany do pianki, a że dostałem ją gratis to dlaczego nie spróbować? Ja rozumiem, że są stare sprawdzone metody, ale jeżeli nie zaszkodzi to może pomoże
Na daną chwilę nie myślę nad sprzedażą tego instrumentu, robię go dla siebie stąd też dbałość o każdy szczegół.
Może się okazać, dlatego z góry zakładam, że jeżeli się nie sprawdzi to wymienię na solidne materiały. Skoro facet ma dobrze ponad 80 lat, robi z tym latami i nie słyszałem, żeby ktoś mu zwracał instrumenty coś na ten temat wie. A ma klientów pomimo wieku i w zasadzie już coraz mniejszej sprawności. Piana jest grubości około 3 mm, nie wydaje mi się aby się tak szybko wyklepała, pytałem się też stroiciela czy się nie wyklepie, stwierdził, że nie ma możliwości. Trudno mi powiedzieć co to jest dokładnie za pianka, ponieważ otrzymałem ją od niego.
Nie na darmo napisałem, że jak się nie sprawdzi to wstawię materiały, które wstawia się od lat. Kilka razy... Do pianki podszedłem z dużą rezerwą, co już kilka razy zaznaczyłem. Jestem ciekaw efektu, będzie nie tak jak oczekiwałem to się zmieni, akurat pianka łatwo odchodzi nie trzeba skrobać, tylko ściągnąć i nakleić filc ze skórą.
Oczywiście, że będę informował o efektach, dlatego też napisałem o tym i sam jestem ciekaw. Myślę, że większość użytkowników mając do wyboru sprawdzenie tańszego rozwiązania by to zrobiła, jeżeli nie przynosiłoby to negatywnych skutków. Później prześlę zdjęcia jak prezentują się dekawki po serwisie.
Zobaczymy, na razie widzę, że jeżeli chodzi o szczelność to jest super w związku z piankowymi klapkami, ciekawi mnie ich wytrzymałość.