Autor Wątek: Długość pasków - czy nie są za krótkie?  (Przeczytany 5037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Garsol

• *
Mam pytanie do doświadczonych osób. Wydaje mi się, że standardowe paski przy akordeonie, na którym uczę się grać (jest to WM Ramona, 96 basów), są dla mnie ciut za krótkie. Zwłaszcza prawy pasek, który przy maksymalnej długości wydaje mi się trochę za mocno ściągać mnie w dół, gdy instrument mam oparty na udach. W rezultacie czuję się przygarbiony, a znowu, gdy chcę wyprostować kręgosłup, to podnoszę akordeon do góry. Mam 186 cm. Czy ktoś miał podobny problem? Warto wymienić paski na dłuższe, czy to raczej jakieś moje dziwne wrażenie? Nie ukrywam, że lubię mieć prosty kręgosłup i zwracam na to uwagę, choćby pracując przy komputerze.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
Odp: Długość pasków - czy nie są za krótkie?
« Odpowiedź #1, 03 wrz 2015, 15:09 »
Oryginalne paski w Weltmeistrach sprawiały wrażenie jakby były zbyt krótkie.................

Offline Janucik

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #2, 03 wrz 2015, 16:03 »
Zaznacz przy zamawianiu nowych pasków, aby jeden był zdecydowanie dłuższy... Mam wrażenie, że producenci pasków - a przynajmniej ten, który robił moje paski - nie mają rozeznania, i dlatego robią lewy i prawy na ten sam wymiar. Tymczasem po założeniu akordeonu okazuje się, że prawy jest o tyle za krótki, co lewy za długi...

Offline Garsol

• *
« Odpowiedź #3, 12 wrz 2015, 21:34 »
Po założeniu i wyregulowaniu pasów, które podarował mi Kumar (dzięki, dzięki, dzięki!), od razu jest różnica. Prawa ręka swobodniejsza, a kręgosłup nie obciążony. Aż chce się ćwiczyć:-) Zwłaszcza po posłuchaniu gry Kumara na żywo!

Offline TubaE

• *
« Odpowiedź #4, 14 wrz 2015, 17:52 »
A co z pasami, które są takie same w parze, ale mają dużą regulację? Wtedy chyba można je sobie ustawić asymetrycznie? Czy takie pasy są praktyczne?

Offline marek1

« Odpowiedź #5, 16 wrz 2015, 15:23 »
Dołączę się .Oczywiście ,że lewy krotszy,albo prawy dłuzszy wlasnie otyle,żeby miech nie tarł po rozporku, (albo nie "mecholił"spódnicy)czy brzuchu,zeby nie brakowalo miecha,no i zeby prawa reka za nadgarstkiem nie był zgieta.Jak jest inaczej ,to nie grasz tylko "walczysz"