Autor Wątek: Ćwiczę tylko wybrane utwory, nie ćwicząc gam i pasaży - czy robię dobrze?  (Przeczytany 3714 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pmc

• *
Witam po kilkunastu latach przerwy postanowiłem wrócić do akordeonu , zakupiłem instrument , zacząłem chodzić na lekcje i właśnie co do prowadzenia tych lekcji mam delikatne wątpliwości , ponieważ chodząc na lekcje w dzieciństwie 99% nauki opierało się na graniu ćwiczeń np.Kulpowicza , co w dużej mierze( tak teraz myślę) przyczyniło się do przerwania nauki , teraz jest zupełnie inaczej praktycznie cała nauka opiera się na graniu utworów , które wspólnie z nauczycielem wybieramy , nauka jest o wiele przyjemniejsza. Moje pytanie, czy nie ćwicząc gam , pasaży, itp moja nauka jest równie owocna jak w przypadku graniu opierającym się głównie tych właśnie ćwiczeniach? Napiszcie proszę jakie jest wasze zdanie w tej kwestii np na przykładzie własnych doświadczeń. Pozdrawiam :) 

Offline pikolo69

• VIP Złota Rączka
Nauka gry na akordeonie, wszystko znajdziesz w tym dziale lub użyj wyszukiwarki  :)
« Ostatnia zmiana: 26 gru 2016, 10:25 wysłana przez pikolo69 »

Offline Kumar

• VIP
    • Kumarowaty
Trudno mi się wypowiadać, bo samoukiem jestem, ale wydaje mi się że, sposób nauki jest zależny id tego co chcesz osiągnąć. Dzieckiem już nie jesteś, więc nauczyciel daje Ci utwory. nic nie stoi na przeszkodzie żebyś wprawki ćwiczył na własną rękę. Czy to gamy i pasaże, czy utwory to i tak Ty sam musisz to wyćwiczyć.

Offline Marcel

• Administrator
pmc, proszę korzystaj z wyszukiwarki.

O gamach i pasażach oraz o tym dlaczego są niezbędne jest cały temat:
Te tematy też mogą Ci się przydać: i wiele innych tematów w dziale "Nauka gry na akordeonie". Wystarczy poszperać, poszukać, poczytać.

Zapoznaj się również z tematem: Rady jak czytelnie pisać na forum. Szczególnie z fragmentem dotyczącym zakładania nowych tematów i nadawania im tytułów (zmieniłem nazwę z wcześniejszego "nauka gry").