Autor Wątek: Technika gry - Frederic Deschamps  (Przeczytany 867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yanco

• VIP
Technika gry - Frederic Deschamps
« 15 lut 2023, 08:22 »
Czy ktoś z Kolegów stosuje techniki gry jak w tytule?

Materiałów w necie można znaleźć sporo  w tym prezentacje Master Class z Fredericem

Master Class with Frédéric Deschamps (English language) - Artist Lev Solomonovic
https://www.youtube.com/watch?v=vtUU6nrIbgk

Może ktoś ma swoje wnioski:) [akordeon]

Offline Arkadiusz

• VIP
Odp: Technika gry - Frederic Deschamps
« Odpowiedź #1, 15 lut 2023, 09:44 »
Chłopak ma bajeczną technikę no i i pamięć. Natomiast przedstawiona metoda osiągania lepszej, a w zasadzie szybszej gry poprzez większe wyluzowania ręki i palców, i co za tym idzie delikatniejsze dotykanie klawiszy połączone z kontrolą miechowania wydaje się oczywista. Do momentu kiedy sami nie spróbujemy ;D  Wydaje mi się Yanco, że to słuszna droga na rozwój biegłości technicznej - niemniej dopiero od pewnego, wysokiego już poziomu zaawansowania. Fajna prezentacja, dzięki  [akordeon]

Offline yanco

• VIP
« Odpowiedź #2, 15 lut 2023, 12:26 »
To ciekawa technika, kiedyś już próbowałem bez powodzenia, trudno jest przestawić aparat ruchowy na usztywnienie palców i sprężystość całej dłoni, to inna mechanika wyprowadzania ruchu palca, jak również zmodyfikowana postawa w całości. Jak do tej pory na bazie klasycznych nawyków, wydaje mi się wzrasta sprawność mojej ręki, przynajmniej prawej, jednak szukam efektywnych modyfikacji. Tu najbardziej intryguje mnie sprężystość ruchu, lekkość kontaktu z klawiszem, atakowanie dźwięku, reakcja, współpraca z miechem, mniejsze reakcje mechaniki,  odpowiedź na pytanie jak szybko można grać w takiej pozycji, pokonywać odległości itd. Próbuję obecnie i cokolwiek się udaje, jednak wszystko co nowe wymaga kolejnego nakładu pracy, zmiana nawyków, inny sposób myślenia. Może uda się jakąś odrobinę przyswoić i tchnąć inną jakość w brzmienia, styl gry. Pytanie jeszcze o stan klawiatury, która częściej będzie atakowana powierzchnią paznokcia - nie krawędzią, bo tego sobie nie wyobrażam. Może to wpłynie na poprawę najlżejszego kontaktu opuszka z klawiszem, choć przy wyprostowanym czy ugiętym lekko palcu i innym punkcie zawieszenia ruchu trudniej takie rzeczy kontrolować. Pozycja ręki też nie nad klawiaturą tylko w jej głębi i bardziej zwarta, dziwnie to wygląda ale skoro daje efekt dlaczego nie spróbować:).

Offline yanco

• VIP
« Odpowiedź #3, 16 lut 2023, 07:26 »
Obejrzałem kilka innych prezentacji, zastosowanie techniki Frederica jak widać, przynajmniej w dwóch elementach, na których się skupiłem, czyli niezależności palców i sprężystości całej ręki, co przekłada się na większą kontrolę kształtowania dźwięku i brzmienia oraz kontrolę nad odgłosami mechaniki klawiszy, gospodarką powietrzem, to jest efektywne - wymaga modyfikacji dotychczasowych nawyków ale działa z powodzeniem (co sprawdziłem i mam nadzieję zanotować). Nie będę się rozpisywał o szczegółach bo te wyjaśnione są w prezentacjach, ale jednym z elementów gwarantujących zwartą pozycję palców jest dopracowanie właściwej aplikatury - bardziej zwartej, więcej podłożeń kciuka mniej skoków, nawet w nietypowym palcowaniu, wynikiem jest płynne i zwarte przemieszczanie dłoni po klawiaturze w osi chromatycznej czyli przestrzeni między klawiszami białymi a szczytami klawiszy czarnych. Z prezentacji też wynika, że nowe techniki w pierwszym kontakcie niełatwe są nawet dla bardzo zaawansowanych graczy bo to zmienia nawyki ale także uświadamia elementy, na które nie zwracali uwagi. Uczmy się:) [akordeon]
« Ostatnia zmiana: 16 lut 2023, 08:42 wysłana przez yanco »

Offline Pedros

• VIP
    • Mój kanał na YT
« Odpowiedź #4, 16 lut 2023, 09:37 »
Z racji bliższego kontaktu z Fredem mogę dodać co nieco od siebie. Przez jakiś czas ćwiczyłem w ten sposób.
Proponowana technika jest unikatowa i jak zauważył Arkadiusz - do zastosowania głównie dla bardzo zaawansowanych akordeonistów.
Technika wymusza grę w sposób nienaturalny i powoduje napięcia mięśni ścięgien oraz wymaga nietypowego ułożenia prawej ręki.
Czy jest skuteczna - po jakimś czasie zapewne tak - o czym świadczą wyniki osiągane przez uczniów Freda i zdobyte trofea na konkursach.
Uważam, że jest łatwiejsza do stosowania w przypadku instrumentów guzikowych.
Sądzę, że każda technika, która nas przybliży do naszych celów jest warta przynajmniej spróbowania.
Niemniej oglądając występy najznamienitszych akordeonistów możemy zauważyć, że często grają zupełnie inaczej i równie fantastycznie.

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #5, 16 lut 2023, 11:17 »
Ciekawy temat. Z tego powodu zapoznałem się z wcześniejszymi zapisami. Moim zdaniem zapewne są różne metody wspomagające naukę techniki gry akordeonowej pozwalające nieco szybciej uzyskać oczekiwany efekt. Nie bez znaczenia są też uwarunkowania anatomiczne i inne. Ja jednak traktuję ten temat matematycznie.

wartość techniki = luźność mięśni x czas ćwiczenia

Luźność dotyczy w szczególności prawego nadgarstka i lewego barku a tak naprawdę to wszystkich mięśni.
Nadgarstek powinien być tak luźny, że nacisk na klawiaturę powinien być wywoływany jego ciężarem. Każde chwilowe usztywnienie powinno być likwidowane poprzez przerwanie ćwiczenia i wykonywanie różnych swobodnych ruchów. Jeżeli chodzi o czas ćwiczenia - bez ograniczeń. Uważam ćwiczyć można wszystko co sprawia kłopot. Oczywiście gamy i pasaże ale też z każdego ćwiczonego utworu można wybrać takie fragmenty z którym są problemy i potraktować je jako wprawki do ćwiczeń i ćwiczyć do uzyskania zadowalającego efektu.
Nie wiem czy kogoś interesują takie uwagi a zatem kończę je w tym miejscu.

Offline Pedros

• VIP
    • Mój kanał na YT
« Odpowiedź #6, 16 lut 2023, 20:30 »
Oczywiście, że interesuje - proszę kontynuować  :)
Nigdy nie wiadomo, kto i kiedy to przeczyta...
Być może niejeden spróbuje i wykorzysta z sukcesem.