Autor Wątek: Wasze ulubione ćwiczenia  (Przeczytany 2525 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sebastian_ch

• *
Wasze ulubione ćwiczenia
« 10 cze 2020, 20:46 »
Wiadomym jest, że gamy, pasaże, kadencje to standard. Zapewne wielu z Was zna i wykonuje jeszcze inne, być może wymyślone przez siebie ćwiczenia. Proponuję się nimi podzielić. Ja wymyśliłem (zdaję sobie sprawę, że zapewne niczego nie wymyśliłem, gdyż ktoś już gdzieś kiedyś... jednak nie zaczerpnąłem ich z żadnego podręcznika - w tym sensie pomysł jest autorski, gdyż sam niego wpadłem) następujące:

1. Granie gam akordami, które można stworzyć w obrębie danej tonacji, to samo sekstami;

2. wprowadzenie do komputera (ja robię to na czytniku ebook) nazw akordów durowych i molowych we wszystkich 3 przewrotach, np. As(3) oznacza akord As-dur w 3 przewrocie, i "spowodowanie" aby komputer losowo wyświetlał nam pojedynczo te nazwy przez określony czas, a my w reakcji na to chwytamy dany akord w danym przewrocie. Trudność ćwiczenia można stopniować nie tylko skracając odcinki czasowe ale również np. nie patrząc na klawiaturę podczas zmian akordów oraz przez "optymalizowanie" zmian akordów poprzez wykorzystanie już użytych palców przy poprzednim akordzie;  W ten sam sposób można rozpisać sobie np. interwały i również ćwiczyć np. zapis As (6w^) oznacza sekstę wielką "w górę" od dźwięku As, czyli łapiemy As - F.

3. granie w bardzo wolnym tempie wprawek np. Hanona z zamkniętymi oczami i wypowiadanie nazw dźwięków które naciskami z jednoczesnym "unaocznieniem" sobie w wyobraźni naciskania klawiszy i śledzenia w ten sposób miejsca w jakim jesteśmy na klawiaturze. W ćwiczeniu tym nie chodzi o to, aby nauczyć się na pamięć dźwięków jakie gramy w czasie wprawki, ale o ćwiczenie wyobraźni, nasze wypowiadanie nazw dźwięków ma być reakcją na to co "widzimy z zamkniętymi oczami".

Offline Jarzyna

• *
Odp: Wasze ulubione ćwiczenia
« Odpowiedź #1, 20 cze 2020, 12:03 »
Ciekawe jest to co piszesz w punkcie 3. Oczywiście nie neguje żadnych metod zwłaszcza własnych, ale ja uczę się na pamięć właśnie dokładnie śledząc zapis. Uwagę w takim przypadku zwracam na precyzyjne i niezmienne palcowanie utworu i naprawdę nie potrzebuję znajomości konkretnych dźwięków w tekście nutowym, co przeważnie i tak się utrwala.
Bardzo mnie interesuje co ci daje dokładna znajomość zapisu? ćwicząc twoim sposobem nr. 3. 

Offline sebastian_ch

• *
« Odpowiedź #2, 21 cze 2020, 20:10 »
Kiedy 4 lata temu zaczynałem swoją przygodę z akordeonem i nauczyłem się utworu na pamięć bez patrzenia na klawiaturę, zawsze miałem problem w sytuacji, kiedy w połowie utworu się pomyliłem. Nie wiedziałem od jakiego dźwięku kontynuować, gdyż nie wiedziałem w jakim miejscu jestem na klawiaturze i musiałem zaczynać od początku. Nie trzeba wyjaśniać jakie to uciążliwe. Wydaje mi się, że ćwiczenie nr 3 ćwiczy wyobraźnię w ten sposób, że w sytuacji grania bez patrzenia na klawiaturę mózg "kontroluje" w jaki miejscu jesteśmy. Teraz, kiedy się pomylę najcześciej bez problemu kontynuuję dalej. Oczyście niewykluczone, że mój problem zniknął nie na skutek wykonywania tego ćwiczenia ale ze względu na nabyte doświadczenie podczas 4 letniej nauki. Ćwiczenie to jednak nadal wykonuje gdyż wydaje mi się, że "wizualizacja naciskania klawiszy" jest również dodatkowym punktem zaczepienia dla zapamiętania utworu którego się uczymy.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #3, 25 cze 2020, 14:02 »
Fajny wątek :)

Od siebie dodam następujące ćwiczenie, które warto wykonywać codziennie, np. jako element rozgrzewki. Należy wykonywać je maksymalnie legato (jak najpłynniej zmieniać klawisze). Cyfry w nawiasach oznaczają palce. Każdą linijkę gramy trzy razy lub więcej, następnie dźwięk, jakim zaczynała się linijka, pauzę i przechodzimy do kolejnej linijki.

C(1) D(2) E(3) F(1) E(3) D(2)

C(1) D(2) E(3) G(1) E(3) D(2)

C(1) D(2) E(3) A(1) E(3) D(2)

D(2) E(3) F(4) G(1) F(4) E(3)

D(2) E(3) F(4) A(1) F(4) E(3)

Ćwiczenie warto wykonywać w różnych miejscach klawiatury (wysoko i nisko - im niżej klawiatury, tym może być trudniej). Jeżeli ktoś ma mniej czasu, to po prostu ćwicząc w różnych oktawach, startując od C. Jeżeli ktoś ma więcej czasu, to zaczynając nie tylko od C, tylko po przerobienie cyklu, przesuwać rękę o kolejny biały klawisz w dół i powtarzać cykle, aż dojedziemy do samego dołu klawiatury.

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #4, 26 cze 2020, 07:34 »
Wskazane by były ćwiczenia dla 5-go palca.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #5, 26 cze 2020, 10:07 »
Bardzo dobre ćwiczenie, m.in. dla 5. palca, można znaleźć w wątku:

https://forum.akordeonowe.pl/nauka-gry-na-akordeonie/niezalezne-palce/