Autor Wątek: Zawód technik budowy fortepianów  (Przeczytany 2946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RadekAk

• Gość
Zawód technik budowy fortepianów
« 22 mar 2017, 21:51 »
Witam ! 
Mam do Państwa pytanie, czy zawód technik budowy fortepianów ma szanse na godne zarobki, czy jest praca w tym zawodzie ?

Offline Marcel

• Administrator
Odp: Zawód technik budowy fortepianów
« Odpowiedź #1, 22 mar 2017, 21:55 »
Pierwszy raz słyszę, że istnieje coś takiego jak Technikum Budowy Fortepianów :o
http://benignus.com.pl/tbf/

Z ciekawości poszukałem wykazu zajęć edukacyjnych i efektów kształcenia
http://www.koweziu.edu.pl/plany_nauczania/pliki/311934_P_T.pdf

Podejrzewam, że nikt z nas na Forum nie udzieli tak rzetelnej odpowiedzi, jaką mógłbyś uzyskać, gdybyś znalazł na Naszej Klasie te Technikum i odezwał się do kilku osób, które skończyły tę szkołę lub się w niej uczą i wprost je zapytał czy są zadowolone z wyboru tej szkoły.

RadekAk

• Gość
« Odpowiedź #2, 22 mar 2017, 21:56 »
wiem że istnieje, jestem przed wyborem szkoły zawsze chciałem coś robić z muzyką ale nie ukończyłem szkoły muzycznej. Pytanie czy opłaca sie tam iść

Offline richardo

• *

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #4, 23 mar 2017, 15:07 »
A ile jest fabryk fortepianów w Polsce? To tak w celu oceny szans na pracę. Żeby nie wyszło, że w zasadzie pozostaje tylko praca za granicą.

Nasz YouTubowy czeski kolega pracuje w takiej fabryce w okolicach Chlumca (Czechy). Początkowo przez parę lat w dziale strojenia. Ocenił, że głowa pęka. Można popaść w obłęd... Na jego prośbę przeniesiono go do działu lakierowania klap fortepianów. Teraz dźwiga klapy i sztywnieją mu palce. Tak czy siak wytwarzanie fortepianów, to nie muzyczka, to trudna praca.

Ale może moje obawy nie są zasadne.

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #5, 23 mar 2017, 15:50 »
Radku
Stałem kiedyś przed takim samym problemem jak Ty. W ostatniej klasie szkoły podstawowej skomunikowałem się z nauczycielem akordeonu w szkole muzycznej aby przygotował mnie do egzaminu wstępnego do liceum muzycznego. Pan stwierdził, iż nonsensem jest kształcenie w kierunku muzycznym, alternatywą jest ukończenie technikum budowy fortepianów. Z uwagi na fakt, że Pan ten oprócz nauki na akordeonie wykonywał serwisowanie i strojenie fortepianów i akordeonów przedstawił mi wiele pozytywnych aspektów tego zawodu. Nie poszedłem jednak do technikum budowy fortepianów. Po przeanalizowaniu mojej decyzji po upływie czasu uznałem, że podjąłem właściwą decyzję. Dlaczego? Dlatego, że jeżeli Pan nauczyciel pracując w pełnym wymiarze czasu pracy w szkole, mógł wykonać wszystkie czynności serwisowe pianin fortepianów i sporej części akordeonów na terenie 40 000 miasta i okolic, to pewno zapotrzebowanie te tego typu usługi nie zbyt duże. Fabryk produkujących fortepiany też niema. A zatem wydaje się, że warto głębiej rozważyć ważną na przyszłość decyzję życiową. Nie potraktuj jako zniechęcanie Cię do budowy fortepianów. Ale rozważając, warto wziąć pod uwagę fakt, że na rynku jest ograniczona liczba pianin i fortepianów.

Offline Inkwizytor

• **
« Odpowiedź #6, 23 mar 2017, 21:32 »
To ja z innej beczki i potraktuj to jako zachętę.
Zawsze po ukończeniu takiej szkoły, może uda Ci się zostać prawdziwym fachurą w tym temacie i otworzysz własną fabrykę fortepianów ;D
albo, jak będziesz miał mało miejsca to  [akordeon] ów

No to zdrówko  [toast]

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #7, 23 mar 2017, 22:38 »
Oczywiście, że po takim technikum można zostać stroicielem. Odbyć solidną praktykę u zaufanego stroiciela. Otworzyć własny biznes. I stroić ile się da. Jednak jest pytanie ile się da ...? Ten rynek jest bardzo ciasny.

Wolałbym skończyć zwykłe liceum, a strojenia fortepianów i pianin nauczyć się hobbystycznie i wtedy spróbować kto chciałby korzystać z twoich usług.