Autor Wątek: Uwaga na oszustów, okazje i zaliczki  (Przeczytany 21582 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ajgor

• *
Odp: Uwaga na oszustów, okazje i zaliczki
« Odpowiedź #30, 25 sty 2015, 14:39 »
Takie sytuacje przywracają wiarę w ludzi :) Ale jak by trafił na kogoś nieuczciwego, to by sie mocno poparzył.

Offline dzidek1965

• VIP
« Odpowiedź #31, 25 sty 2015, 20:46 »
Ja też mijałem się dwa razy na akordeony z różnymi ludżmi i było ok.Ale znajomy dostał zapakowane pół cegły zamiast 2 telefonów...

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #32, 08 lut 2015, 01:11 »
Niestety na strona niemieckich ( w tym eBay.de ) również zdarzają się takie sytuację, iż sprzedający nagle przeprowadził się do Anglii czy jak ostatnio do Polski a instrument ma ze sobą i chętnie go dobrze zapakuje do wysyłki. Tylko trzeba z góry zapłacić na wskazane konto.
Kiedy napisałem do pani, że super bo ja właśnie mieszkam w Polsce i mogę przyjechać kiedy tylko chce kontakt się urwał....... :).
Najlepiej odbierać osobiście bo podczas wysyłki też różnie z paczką bywa nawet jeżeli jest oznaczona "ostrożnie".

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #33, 08 lut 2015, 07:32 »
Sam miałem taką sytuację : wylicytowałem wzmacniacz w którym miał być oryginalny głośnik. Po otrzymaniu przesyłki zaraz sprawdziłem czy ten głośnik jest. Był inny i to uszkodzony. Wcześniej wysyłający sam się pochwalił że jego znajomy ma identyczny wzmak ale z głośnikiem innym i ten wzmak nie chodzi jak trzeba. Był to głośnik takiej marki który dostałem zamontowany w moim. Napisałem do "gościa" - odpisał że aukcja była grzecznościowa ale przyśle mi inny głośnik regenerowany a popsuty mam odesłać koledze kogo ponoć był wzmak. Odesłałem ale koleś nie odebrał przesyłki. Poniosłem koszty przesyłek w dwie strony. Na kolejną propozycję żebym jednak odesłał napisałem : zwrot kasy za poprzednią wysyłkę plus z góry za następną. I cisza , zero kontaktu.
Są różni ludzie  a uczciwych coraz mniej.

Offline topsekret

« Odpowiedź #34, 25 lut 2016, 10:55 »
Czyżby kolejne oszustwo ?

Sprzedający zamieścił moje zdjęcia i opis akordeonu który sprzedałem tydzień temu ,ale innej osobie (która też go wystawia ,ale za cenę dużo wyższą).Po zgłoszeniu do olx ogłoszenie jest usunięte.
http://olx.pl/oferta/akordeon-weltmeister-caprice-120-super-stan-CID751-IDeaO8H.html
« Ostatnia zmiana: 25 lut 2016, 11:07 wysłana przez topsekret »

Offline wisienkka

• **
« Odpowiedź #35, 25 lut 2016, 11:13 »
Tak to jest oszustwo, i tych ofert jest dużo więcej,sprzedałem swoją Stelle a na olx wystawiane był zdjęcia mojego akordeonu za 300 zł. Te ogłoszenia bardzo łatwo rozpoznać bo nie ma tam podanego kontaktu telefonicznego,a jedynie kontakt mejlowy.Próbowałem pisać z tym gościem i otrzymałem od niego propozycję ze wyśle mi akordeon po wcześniejszej wpylacie na jego konto,gdy zaproponowałem ze odbiorę osobiście kontakt się urwał a ogłoszenie znikło. Nigdy nie wysyłać pieniędzy ,odbierać towar osobiście i to jest jedyny sposób by nie zostać oszukanym. ;).

oto jeszcze jedno z tych ogłoszeń
http://olx.pl/oferta/akordeon-welmeister-stella-120-stan-dobry-za-mala-kase-CID751-IDeabNN.html

Offline dominikglk

« Odpowiedź #36, 25 lut 2016, 11:40 »
Ale jaja ja wczoraj dzwoniłem o tego Weltmeistera Caprice i kupiłem go miał go dzisiaj wysłać... Ale nie podobało mi się to że nie odbierał telefonu prosił o SMS i zrezygnowałem później

Offline Ajgor

• *
« Odpowiedź #37, 25 lut 2016, 12:18 »
Ja proponuję, żeby ci, którzy rozpoznają swoje zdjęcia, zgłosili sprawę na policję.

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #38, 25 lut 2016, 12:20 »
Ja proponuję, żeby ci, którzy rozpoznają swoje zdjęcia, zgłosili sprawę na policję.

Ale nie można popadać w przesadę. Przecież można sprzedać akordeon, który się wcześniej kupiło.
Jedyna zasada, to nie wypuszczać pieniędzy przed pomacaniem. Póki kasa po naszej stronie, to jest ok.

Offline Ajgor

• *
« Odpowiedź #39, 25 lut 2016, 12:36 »
Zgadzam się z tym. Ale jeśli po tygodniu akordeon wystawia zupełnie inna osoba, niż go kupiła, w dodatku za podejrzanie niską cenę, i w dodatku posługuje się cudzymi zdjęciami to jednak to wygląda podejrzanie. Zgłoszenie na policję nic nie oznacza. Sprawdzą, a jeśli okaże się, że wszystko jest w porządku, to umorzą sprawę i tyle.
Aż sam zajrzałem, czy nie pojawił się akordeon, który sam sprzedałem tydzień temu :) Ale nie ma. Chociaż wyroiło się podobnych nagle całe mnóstwo.

Offline topsekret

« Odpowiedź #40, 25 lut 2016, 12:42 »

Ale nie można popadać w przesadę. Przecież można sprzedać akordeon, który się wcześniej kupiło.
Jedyna zasada, to nie wypuszczać pieniędzy przed pomacaniem. Póki kasa po naszej stronie, to jest ok.
Tak ale ten sprzedający zamieścił moje zdjęcia z mojego ogłoszenia. Nie wiem jak to zrobił bo OLX blokuje umieszczanie zdjęć z sieci.
Jest też drugie ogłoszenie z moim akordeonem, ale są tam nowe zdjęcia i cena około 2600.

Ale jaja ja wczoraj dzwoniłem o tego Weltmeistera Caprice i kupiłem go miał go dzisiaj wysłać... Ale nie podobało mi się to że nie odbierał telefonu prosił o SMS i zrezygnowałem później
To dodzwoniłeś się do niego? co mówił?

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #41, 25 lut 2016, 13:03 »
https://forum.akordeonowe.pl/humor-akordeonowy/smieszne-aukcje-i-ogloszenia-z-akordeonami/420/
 ;D ;D ;D ;D ;D post #424
Ps. Zdjęcia można zdjąć poprzez "zrzut ekranu"...........

Offline dominikglk

« Odpowiedź #42, 25 lut 2016, 14:37 »
Tak dodzwonilem się powiedział że akordeon w bardzo dobrym stanie, stroi i że może go wysłać kurierem tylko paczka będzie kosztować 85zł (chyba worek cegieł) ale odrazu coś mi nie pasowało i zrezygnowałem

Offline Tomasz_Z.

• *
« Odpowiedź #43, 19 mar 2016, 22:04 »
http://olx.pl/oferta/roland-fr7-w-kolorze-grey-CID751-IDbW3aD.html  Tutaj link do ogłoszenia na które się nadziałem. Dzisiaj specjalnie jechałem z Łowicza do Konina po ten akordeon, byłem zdecydowany i pewny, że go wezmę, ponieważ sprzedający zapewniał, że stan IGŁA. Okazało się, że akordeon jest wytarty w górnej części instrumentu, kilka milimetrów wgłąb instrumentu, głośnik po stronie klawiatury po podkręceniu na full rzęził jak głupi, a sam sprzedający próbował ze mnie zrobić wariata, że niby to tak musi być... Proszę uważać!  Ja dzisiaj tak się wku..... ale na szczęście w Warszawie kupiłem akordeon Bugari ;)  W sumie na całe szczęście nie żałuję.. Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 19 mar 2016, 22:10 wysłana przez Tomasz_Z. »

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #44, 20 mar 2016, 09:18 »
Ja bym sie nie wkurzał. Raczej traktowałbym to jako sukces, że się nie dałem wpuścić w kanał. I tak trzeba kupować akordeon, a nie czekać na przesyłkę, żeby zaliczyć zdziwko.

A pograć na Bugari to sama przyjemność. Powodzenia.