Forum Akordeonowe
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
W obecnym wątku
W obecnym dziale
Na całym forum
Na całym forum, z Google
Strona główna
Szukaj
Zaloguj się
»
Ogłoszenia Akordeonowe
»
Ogłoszenia
»
Kupię: Hohner Atlantic lub Lucia, ew. inny akordeon do 3000 zł
Drukuj
Strony: [
1
]
Autor
Wątek: Kupię: Hohner Atlantic lub Lucia, ew. inny akordeon do 3000 zł (Przeczytany 2902 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
yamaha72
Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
« 04 maj 2019, 20:16 »
Koledzy i Koleżanki, co sądzicie o tym instrumencie ;
https://www.olx.pl/oferta/akordeon-hohner-lucia-stan-super-CID751-IDzLATO.html
. Poszukuję Atlantica lub Lucii w dobrym stanie, niestety wszystko jest daleko no i zapewnieniq "super stan. Czy Waszym zdaniem oznaczenia na glosach "H" mogą stanowić o oryginalności ?
Może ktoś z szanownych Forumowiczów ma fajny instrument do sprzedaży w przedziale do 3 tys. Są też Lucie wystawione za więcej aniżeli 3 tys, ale czy to nie przesada? Może ktoś zna tego sprzedawcę? Zależy mi n dobrym akordeonie od uczciwego człowieka.
Wojgra9
Odp: Kupię: Hohner Atlantic lub Lucia, ew. inny akordeon do 3000 zł
«
Odpowiedź #1
, 04 maj 2019, 21:38 »
Jak masz blisko do Kwidzyna to przyjedź , mam Hohnera Lucię 3 chórową , pograsz , porozmawiamy na temat hohnera atlantica . Miałem go prawie rok
yamaha72
«
Odpowiedź #2
, 04 maj 2019, 21:57 »
Dzięki, do Kwidzyna nie mam daleko ok.150 km. Myślałem o Lucii 4 ch. Jeśli chodzi o Atlantica, to uchyl proszę rąbka tajemnicy ...... . Czy Lucia na 3 chórach daje radę ?
Emiliano
VIP Złota Rączka
«
Odpowiedź #3
, 04 maj 2019, 22:33 »
Oznaczenia H na głosach w Lucii to oryginalne głosy Hohnera. Takie są u mnie a po stronie basowej są głosy z literką T. Myślę ,że tak jest w Luciach. Jak w innych nie wiem. Może ktoś się jeszcze wypowie. Ta Lucia z oferty na fotkach wygląda przyzwoicie, ale lepiej jest pojechać i zobaczyć na miejscu no i od razu wypróbować. Żaden używany akordeon nie jest idealny i zawsze coś tam jest nie tak w większym lub mniejszym stopniu. Wiem to po sobie jak ja kupowałem swoją Lucię IVP. No i jak chcesz posłuchać jakie Lucia ma brzmienie i czym się różni trzy od cztero chórowej to polecam filmiki na YT do posluchania i oceny.
Decyzja jednak należy do Ciebie
.
yamaha72
«
Odpowiedź #4
, 04 maj 2019, 23:16 »
Dzięki, wiem że na podstawie zdjęć można tylko wyrobić sobie "ogólny pogląd" na instrument. Jeśli nie znajdę nic bliżej miejsca zamieszkania, to się wybiorę i ogarnę na miejscu. Ponoć są to dobre i "głośne" instrumenty, a i lekkie o co mi chodzi. Jak ogrywasz IVp, to według Ciebie jest duża różnica w porównaniu z III ?
Wojgra9
«
Odpowiedź #5
, 05 maj 2019, 15:03 »
Zależy na jakich głosach ( 16,8,8,8,4 ) Ci zależy . Lucia ma 16,8,8 i jak dla mnie wystarczy. 96 basów także starczy , lecz tu jest kwestia gustu ( rodzaj głosów ). Dlatego najlepiej sobie samemu zagrać.
Emiliano
VIP Złota Rączka
«
Odpowiedź #6
, 05 maj 2019, 16:26 »
Yamaha 72
tak jak napisał
Wojgra9
. Zależy do czego Ci akordeon potrzebny i na jak długo. Do grania przy ognisku i w towarzystwie zupełności starczy Lucia III(16,8,8). Jest lżejsza (o jeden chór mniej). Jeśli do nauki i na dłużej to raczej IV(16,8,8,4). Jest większy wybór barwy dźwięków. Ja właśnie dlatego szukałem IV. Minus tego taki, że IV jest droższa. Oba modele są głośne i mają podobną wagę (moja 8,6kg z pasami). Myślałem też o Atlanticu ,ale dla mnie jest za ciężki (około13,5 na kręgosłup). Tak jak pisałem- wybór należy do Ciebie a różnicę musisz ocenić sam
.
yamaha72
«
Odpowiedź #7
, 05 maj 2019, 21:26 »
Dziękuję za opinie i podpowiedzi, myślę jednak o czterech chórach. Jeśli byłaby III w mega ładnym stanie (zależy mi żeby to i grało i wyglądało), to może też bym rozważył zakup. Instrument jest mi potrzebny do grania w domu i na domowych imprezkach (biesiada).
Drukuj
Strony: [
1
]
Forum Akordeonowe
»
Ogłoszenia Akordeonowe
»
Ogłoszenia
»