Autor Wątek: Szukam małego akordeonu, 48-72 basy, do grania folku i etno, do 1400 zł  (Przeczytany 14773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wulisu

• *
Witam wszystkich serdecznie
z racji że dzieci już podrosły i mam więcej czasu dla siebie oraz razem z nimi muzycznie coś tam sobie gramy, chcialbym kupić dla siebie akordeon do 1200 zł oczywiście jeśli trafi się coś za ok 1500 zł i jest warte uwagi taka opcja też wchodzi w grę. Co do wymagań szukam raczej mniejszego akordenu a to z kilku powodów po pierwsze to transport lecąc samolotem nie wezmę dużego akordeonu myślałem raczej o czymś typu 48-50 basów, szukam też akordeonu którego brzmienie zbliżone będzie do włoskich akordeonów nie musi być super głośny, nie będę grał na tym klasyki ani skomplikowanych melodii , będzie to raczej jako wzbogacenie jakiegoś projektu muzycznego tak więc akordeon nie będzie głównym instrumentem. Pogrywam na różnych instrumentach gitara akustyczna, darabuca, jemba, syntezator, ukulele i jeszcze kilka innych by się znalazło, muzyka jak mnie interesuje to raczej rózne style folk, etno i różny pochodne tych gatunków. Szukam raczej ciepłego brzmienia.
Również mam pytanie czy wszystkiego akordeony powinno stroić się tak samo regularnie , czy może są takie które dłużej trzymają strój i co jaki czas powinno instrument się stroić , wiem że to bardzo ogólne pytanie ale czy raczej raz do roku czy może co 2 lata wystarczy.
 Wiem że budżet nie jest jakiś powalający ale wydaje mi się że w tej kwocie biorąc pod uwagę mniejsze akordeony znajdzie się coś godnego polecenia. Jeśli macie jakieś propozycje byłbym wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie.
« Ostatnia zmiana: 29 mar 2017, 11:14 wysłana przez wulisu »

Offline Marcel

• Administrator
Jeżeli wystarczy Ci mała skala dźwięków, to moim zdaniem najlepszy będzie Hohner Student 48 basów. Np. świetnie sprawdza się w muzyce celtyckiej, bo ma skalę podobną do tin whistle. Mimo małych rozmiarów jest głośny i waży tylko 4.5 kg. Takiego akordeonu używa Sandy Brechin. W bardzo dobrym stanie taki instrument kosztuje około tysiąca złotych.

Takiego samego 48 basowego Hohnera Studenta używa Scotia Gilroy grająca w zespole Vladimirska.

co jaki czas powinno instrument się stroić, wiem że to bardzo ogólne pytanie ale czy raczej raz do roku czy może co 2 lata wystarczy.
Akordeonów nie trzeba stroić regularnie. Stroi się jedynie jeżeli tego wymagają. Jeżeli akordeon jest używany prawidłowo, to zwykle jedno strojenie wystarcza na kilka dziesięcioleci.

Offline wulisu

• *
Dzięki Marcel ależ mi to bliskie  :) i muzycznie i miejscowo w końcu w Edynburgu mieszkam uwielbiam ten akcent. No to mam pierwszego kandydata może ktoś na forum będzie miał na sprzedaż, ktoś coś jeszcze poleca ? Dzięki za informację co do strojenia myślałem że częściej stroi się akordeon i podyktowane jest to jego budową ale jeśli raz na kilka lat jeśli wystąpi taka potrzeba to bardzo pocieszające. Pozdrawiam  [piwo]
Był na Olx w dobrej cenie https://www.olx.pl/oferta/akordeon-harmonia-hohner-student-vm-futeral-48-basow-CID751-IDinGGD.html
« Ostatnia zmiana: 29 mar 2017, 14:36 wysłana przez wulisu »

Offline Marcel

• Administrator
Pamiętaj, że jeżeli akordeon będzie wymagał serwisu, to może się okazać, że drugie tyle, co cena w tym ogłoszeniu, trzeba będzie wydać na naprawę. Lepiej trochę dołożyć i kupić sprawny instrument. W ogłoszeniu nic nie było wspomniane o tym, czy akordeon stroił i ten "miech bez dziur" także nie wróżył nic dobrego - zwykle tak piszą osoby, które myślą, że musi być widoczna dziura w miechu, aby traktować instrument jako uszkodzony.

Offline wulisu

• *
Jasne masz rację też wychodzę z takiego założenia że lepiej dołożyć i kupić od kogoś kto używa akordeonu i może ci powiedzieć jaka jest realna kondycja takiego akordeonu. Spodobał mi się ten co podałeś. Widzę że występuje on w różnych wersjach najbardziej podoba mi się jego starsze wydanie te nowsze wyglądają inaczej, pytanie czy nowsza konstrukcja jest na plus czy minus, czy może niczym się nie różni.
Może ktoś się odezwie na forum i będzie miał na sprzedaż, odsłuchałem w/w linki i patrząc czy raczej słuchając ich , stwierdzam że jak widać na załączonych linkach, na takim maleństwie też można nie źle ''wycinać''  ;D
Dobry na początek do nauki i ma fajne brzmienie.

Uwielbiałem jako dziecko słuchać tego https://www.youtube.com/watch?v=K_uviMr9kl8 i https://www.youtube.com/watch?v=tAG2cCGbQi0  ;)

Offline Marcel

• Administrator
Widzę że występuje on w różnych wersjach najbardziej podoba mi się jego starsze wydanie te nowsze wyglądają inaczej, pytanie czy nowsza konstrukcja jest na plus czy minus, czy może niczym się nie różni.

Wydaje mi się, że główna różnica polega na zmianie wyglądu.

Podobny do Hohnerów Studentów jest także model Hohner Concerto I
https://youtu.be/j33GBVVSjb8

Offline wulisu

• *
Dobra jest drugi typ, a ktoś zorientowany mógłby się wypowiedzieć porównując oba czy któryś jest lepszy - gorszy , czy oba grają w takiej samej skali ?

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
Jesli szukasz akordeonu o wloskim brzmieniu, poszukaj wlocha. Maja bardzo slotki nieporownywalny glos. Wiadomo ze cena moze byc wieksza.  Ale coz lepiej warto kupic cos co sie podoba, niz byc niezadowolonym z tego co sie ma. W swoje kolekcji mam pare wlochow, cos malego tez by sie znalazlo. Jak bys przetaczal sie przez Galway, to zapraszam na nawe. Moge nastroic i dekorowac akordeon qedle zyczenia klienta.

Offline wulisu

• *
Jesli szukasz akordeonu o wloskim brzmieniu, poszukaj wlocha.
Te 2 w/w przez Marcela też mi się podobają , z włoskich nie wiem czego szukać masz jakieś konkretne na uwadze modele, mógłbyś jakieś wymienić ?

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
Mam soprani maly, kurcze mam ich sporo. Np lo duca, frontanella titano.  Oczywiscie trzeba testowac.  Nawet ten sam model, moze byc inaczej strojony.wysle.moje akordeony na pw. Nie bede zasmiecal forum, po za tym ludzie zapominaja ze mieszkam w Irlandii . Ja preferuje osobisty odbior, wiec nie sprzedaje na ebay.  Wole jak ktos pomaca posprawdza . Jak trzeba cos od reki poprawie.  Chyba nie mam 48 basowych. Ale czy myslales lub grales na 120 z damska klawiatura? ..masz wtedy maly, zazwyczaj lekki akordeonik z wezsza klawiatura,  latwy w transporcie
« Ostatnia zmiana: 29 mar 2017, 17:42 wysłana przez szkodnicus »

Offline wulisu

• *
Mam soprani maly, kurcze mam ich sporo. Np lo duca, frontanella titano. 
A jakieś 48 basowe z 3 registrami ? I jaka cena wtedy za dany model , może w wolnej chwili zobacz co masz i zamieść kilka fotek proszę z opisem proszę. Pozdrawiam

Offline wulisu

• *
Nikt nie ma żadnego student 48 albo concerto I?
Chętnie przygarnę.

Offline Marcel

• Administrator
Myślę, że najszybciej znajdziesz na serwisach z ogłoszeniami i aukcjami.

Offline wulisu

• *
Pewnie tak tylko że niestety jest to ryzyko że nie wiadomo w jakim się trafi stanie i czy nie będzie grzebany, nic będę śledził aukcje a jeśli komuś wpadnie w oko jakaś 48 albo sam będzie sprzedawał proszę o kontakt. Rozważam jeszcze 72 bas jest ich więcej na rynku taką concerto 72 .

https://www.olx.pl/oferta/akordeon-hohner-concerto-lll-CID751-IDjlmnN.html zastanawiam się nad tym czy jest ktoś z Bydgoszczy kto mógłby pomóc sprawdzić ten akordeon ?

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
Zawsze jest ryzyko przy kupowaniu w "ciemno"  :(