Autor Wątek: aro7777  (Przeczytany 8285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aro7777

aro7777
« 22 lis 2015, 13:14 »
Witam ponownie na forum.
Nazywam się Arkadiusz Korytkowski, urodziłem się 17-go czerwca 1977 roku w Łomży.
Jestem akordeonistą amatorem, ukończyłem szkołę muzyczną I-go stopnia w klasie akordeonu mgr Mirosława Kotelczuka w 1992 roku. Zbieram nuty i nagrania akordeonowe od wielu lat, rozpisuję też sam nuty. W tym roku nawiązałem współpracę z portalem NotesLand oraz z wydawnictwem Absonic . W 2011 roku założyłem Grupę "Świat Akordeonu", którą wiele osób z tego forum kojarzy. Mam swój kanał na YouTube (kiedyś był znany pod nazwą "aro7777").

Offline Lajkonix

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
Odp: aro7777
« Odpowiedź #1, 22 lis 2015, 13:18 »
Pękły jakieś lody?   [brawo] [brawo] [brawo] [piwo]

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #2, 22 lis 2015, 13:20 »
Witam .....zerknij do działu " zagadki z szufladki" fajne rzeczy się tam dzieją  ;D

Offline aro7777

« Odpowiedź #3, 22 lis 2015, 13:30 »
Idą święta, Lajkonix-ie, warto przekazać sobie znak pokoju...

Przekażmy sobie znak pokoju

Offline aro7777

« Odpowiedź #4, 22 lis 2015, 13:46 »
Tydzień temu ukazała się moja pierwsza książka z nutami kolęd na akordeon :)

Jeśli chcecie, to możecie zamawiać nuty u mnie, wtedy ja zamówię większą ilość w wydawnictwie i będę Wam wysyłał, jak ktoś będzie chciał, to wpiszę też dedykację :) Jako autor mam możliwość zamawiać większą ilość w niższej cenie, wówczas koszt nut razem z wysyłką będzie wynosił 30 zł.

Łatwe kolędy na akordeon

Arkadiusz Korytkowski.

Wydawnictwo Muzyczne ABSONIC

Zbiorek z kolędami w łatwym opracowaniu na akordeon zapełnia lukę w polskiej literaturze dla akordeonistów. Poza zestawem znanych i lubianych pieśni bożonarodzeniowych wybranych z przebogatej tradycji polskiej, Arkadiusz Korytkowski dostarczył nam wielu dodatkowych smaczków. W książce znajdziemy kolędy oparte na melodiach kurpiowskich, cygańskich, góralskich, ukraińskich, białoruskich, a także w stylu bluesa lub rytmie tanga. Taki zbiór zadowoli każdego muzyka.

68 stron, format A4.

30 kolęd rozpisanych na akordeon:

01. Ach ubogi żłobie
02. Anioł pasterzom mówił
03. Bóg się rodzi
04. Cicha noc
05. Do szopy, hej, pasterze
06. Dzisiaj w Betlejem
07. Dzwonki sań (Pada śnieg - Jingle bells)
08. Gdy się Chrystus rodzi
09. Gdy śliczna Panna
10. Gore gwiazda Jezusowi
11. Hej w dzień narodzenia
12. Jezus malusieńki
13. Kolędnicy
Pastorałka na melodię góralską "Hej, bystra woda"
14. Lulajże Jezuniu
15. Mędrcy świata
16. Mizerna cicha
17. Narodził się Jezus Chrystus
Kolęda na melodię cygańską "Cygańska dola"
18. Nie było miejsca dla Ciebie
Kolęda w rytmie tanga.
19. O gwiazdo betlejemska
20. Oj Maluśki, Maluśki
21. Pójdźmy wszyscy do stajenki
22. Przybieżeli do Betlejem
23. Śpiewajmy dziś pod niebiosy
Kolęda na melodię ukraińską "Hej, sokoły"
24. Śpij Dziecino (Jakaś światłość nad Betlejem)
Wersja blues'owa
25. Tryumfy Króla Niebieskiego
26. W ten Dzień Narodzenia
Kolęda na melodię kurpiowską "A kiedy ja wyjdę"
27. W żłobie leży
28. Wśród nocnej ciszy
29. Zagubiona owca
Utwór na melodię białoruską "Visit jabko, visit"
30. Zaśnij Dziecino

Święta Bożego Narodzenia mają swój niepowtarzalny klimat, jakiego nie ma żaden inny okres w roku. Są bardzo ciepłe (pomimo zimowej pory) i rodzinne. W rodzinach powinna być dobra harmonia, a jeśli harmonia to akordeon, bo jak głosi powiedzenie ze środowiska akordeonistów: "Akordeon w domu to harmonia w rodzinie". Powiedzenie to jest używane jako motto w Grupie "Świat Akordeonu", którą założyłem w 2011 roku. Nie zamierzam tutaj pisać o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad innymi świętami ani o wyższości akordeonu nad innymi instrumentami... Ale akordeon mocno wpisał się w polską tradycję, ma też kilka zalet: jest łatwy do przenoszenia, nie wymaga częstego strojenia, ma wiele brzmień, zastępuje kilku muzyków (można na nim grać jednocześnie melodię i akompaniament). Są od paru lat dostępne też akordeony cyfrowe (elektroniczne). Jest bardzo uniwersalnym instrumentem, brzmi świetnie w każdym gatunku muzycznym. Akordeon idealnie nadaje się do grania akompaniamentu podczas śpiewania. A śpiewanie kolęd to też stara polska tradycja. Żaden inny kraj nie ma tylu kolęd, co Polska. Pisał już o tym nasz wieszcz narodowy, Adam Mickiewicz: "Nie wiem, czy jaki inny kraj może się pochlubić zbiorem podobnym do tego, który posiada Polska. Trudno by znaleźć w jakiejkolwiek innej poezji wrażenia tak czyste, o takiej słodyczy i takiej delikatności."
Zajmuję się rozpisywaniem nut na akordeon od wielu lat, ale ten zbiorek będzie moim pierwszym oficjalnym wydawnictwem, za którym mam nadzieję, pojawią się kolejne. Pozwoliłem sobie na zamieszczenie swoich aranżacji, stąd są tutaj kolędy w stylu blues'owym, a także w rytmie tanga. Zamieściłem tutaj też swoje wersje kolęd, m.in. na znane melodie, np. "Hej, sokoły", "Visit jabko, visit", "Hej, bystra woda" oraz na melodie kurpiowskie i cygańskie. Takich pomysłów mam sporo, więc jest nadzieja na kolejne opracowania, nie tylko kolęd.
Zachęcam więc Państwa do sięgnięcia po ten zbiorek i bardzo bym chciał, żebyście te moje wersje wykonywali z radością i przyjemnością. A tymczasem razem z wydawnictwem "Absonic" oraz akordeonową społecznością życzymy Wam wszystkim Wesołych, Radosnych, Rodzinnych, Spokojnych i, jak przystało na akordeonistów, Harmonijnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku, w którym to pojawią się kolejne publikacje naszego Wydawnictwa.

Arkadiusz Korytkowski

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/s960x960/12265681_1083536255014345_3570667295260212974_o.jpg
aro7777

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/s960x960/12291864_1083536258347678_3280598585044471820_o.jpg
aro7777

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #5, 22 lis 2015, 13:57 »
Nuty do kolęd ???????????melodie sie ma wyrytą w pamięci ....
Kolędy to z pamięci się gra....
tekst to jest problem.... bo najczęściej spiewający do trzeciej zwrotki ledwo ledwo dociągnie.... ;D

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #6, 22 lis 2015, 14:03 »
Idą święta, Lajkonix-ie, warto przekazać sobie znak pokoju...

Tak przy okazji i w atmosferze pojednania... nie mogę się doszukać Marcela na Grupie ŚA. Sam odszedł, czy komuś się palec omsknął?

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #7, 22 lis 2015, 14:04 »
Nie ma mnie w tamtej grupie, ponieważ zostałem wczoraj usunięty przez Arka (mimo, że zupełnie nic tam nie pisałem, a jedynie czasem czytałem posty innych). Dzisiaj Arek napisał, że może mnie ponownie dodać. Dziękuję za tą propozycję, ale nie będę prosił o ponowne dodanie.

Proszę tego tematu nie ciągnąć, ponieważ nie jest to istotne dla Forum.

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #8, 22 lis 2015, 14:11 »
Hmmm... Ciekawe. Ja tam widzę parę innych osób do usunięcia. Ale usunięcie Ciebie, nawet mimo sporu, jest po prostu nieeleganckie. Koniec tematu.

Offline Grzegorz P

« Odpowiedź #9, 22 lis 2015, 14:42 »
Cześć Arek,miło Cię widzieć na Forum. ;D [toast]

Offline krel

• Specjalista od elektroniki
    • Mój kanał YouTube
« Odpowiedź #10, 22 lis 2015, 14:54 »
Witaj Arku! Miło Cię znowu widzieć.

Mam pytanie odnośnie Twojego zbiorku kolęd. Chodzi mi o układ. Od zeszłego roku mam nuty kilku kolęd w Twoim opracowaniu (były kiedyś na forum: Cicha Noc, Lulajże Jezniu, Wsród nocnej ciszy). Czy kolędy w książce są w tym samym układzie czy jakimś innym? Podoba mi się harmonia Twoich opracowań, i jeśli wszystkie kolędy w tej książce są opracowane podobnie to chętnie bym ją kupił.

Pozdrawiam!

PS. Zna ktoś może jakąś fajną książkę z kolędami na fortepian? Nie musi być w łatwym układzie - raczej szukam czegoś z ciekawą harmonią.

Offline aro7777

« Odpowiedź #11, 22 lis 2015, 14:58 »
Co do kolęd. Jest tam większość znanych, które rozpisałem w swoich aranżacjach, np "Nie było miejsca dla Ciebie" w rytmie tanga, "Teraz śpij Dziecino mała" w wersji blues'owej. Próbek nut nie mogę dawać, bo na każdej stronie jest na dole copyright i adnotacja "kopiowanie zabronione". Podpisałem umowę z wydawnictwem i nie mogę udostępniać nawet fragmentów. Są tam też utwory, które powstały parę lat temu, opracowałem teksty "kolędowe" do znanych melodii, np "Sokołów", melodii cygańskiej, białoruskiej, góralskiej, kurpiowskiej. Właśnie jestem w trakcie rozpisywania nut kolęd na keyboard oraz na fortepian (więc będą jeszcze 2 książki), tam będzie jeszcze więcej kolęd - muszę zamknąć się w 70 stronach, a nuty na akordeon zajmują sporo miejsca, więc w wydaniu na keyboard będzie ich najwięcej. Pojawiły się propozycje kolejnych zbiorków tematycznych, ale na razie muszę skończyć kolędy.

Offline krel

• Mój kanał YouTube
« Odpowiedź #12, 22 lis 2015, 15:01 »
[...] Właśnie jestem w trakcie rozpisywania nut kolęd na keyboard oraz na fortepian [...]

[brawo]
Zdążysz przed Świętami?

Offline aro7777

« Odpowiedź #13, 22 lis 2015, 15:04 »
Muszę zdążyć do końca listopada.

Offline krel

• Mój kanał YouTube
« Odpowiedź #14, 22 lis 2015, 15:05 »
OK. No to czekam.  :)