Na wstępie chciałem się przywitać, więc witam szanowne grono.
Na forum zaglądałem , sporo tematów przeczytałem ale nie mogłem się zdecydować na rejestrację bo po prostu słabiutki ze mnie grajek i interesuję się akordeonem hobbystycznie.
Natomiast uwielbiam brzmienie akordeonu , nie znam ani jednej złamanej nuty aczkolwiek samo granie dość łatwo mi przychodzi i sprawia wiele radości.
Tak sie złożyło że jeden z kolegów z grupy facebookowej , specjalista od drugiego mojego hobby , posiadał po swoim znajomym akordeon i postanowił mi go bezpłatnie podarować, zapłaciłem tylko 30zł za wysyłkę.
Tym sposobem stałem sie posiadaczem akordeonu , jest to Weltmaister 96 basów z złotą galeryjką , trochę przypomina ten z mieczem ale miecza na nim nie ma i chyba nie było.
Akordeon jest zadziwiająco szczelny , niestety pod względem brzmienia niedomaga , kilka dźwięków jest charczących , jeden nie gra w ogóle , a reszta która jako tako by uszła to gra ale niektóre klawisze grają głośniej a inne ciszej , mieszkam w bloku więc instrument musi grać w miarę cicho a jednocześnie dobrze brzmieć , a obecnie mój instrument nie do końca tak potrafi.
Pierwsza myśl była taka że oddam akordeon do renowacji , ale po namyśle zmieniłem zdanie i chciał bym go odświeżyć samodzielnie.
Po części czuje sie na siłach , ale to tak po części , bez pomocy sobie na pewno nie poradzę.
I stąd decyzja o rejestracji na forum, jeśli po umyciu stroików , wymianie zaworków , woskowaniu , akordeon będzie wymagał dostrojenia , to w tej kwestii nie czuję sie na siłach i będę potrzebował fachowej pomocy , sugestii , podpowiedzi.
Tak że jeszcze raz witam i pozdrawiam forumowiczów