Autor Wątek: Marcin_1975  (Przeczytany 624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin_1975

• *
    • Marcin Danielczyk
Marcin_1975
« 14 kwi 2024, 19:10 »
Dzień dobry wszystkim Użytkownikom Forum Akordeonowego!
Nazywam się Marcin. Mieszkam w Jawiszowicach w województwie małopolskim. W tym roku skończę 49 lat. Moja przygoda z akordeonem zaczęła się około 9 lat temu (oczywiście o wiele lat za późno...). Był to  przypadkowy zakup dla mojego dziecka, ale to mnie wzięło na rozpracowanie tych czarnych guziczków po lewej stronie:) - taki uproszczony Weltmeister (klawiatura z 80-tki, basów 48). Po roku kupiłem 120-tkę. Obecnie mam dwa Weltmeistry (120b ) - Gigantili IV oraz pierwszy model bez nazwy, Hohnera Atlantica IV (120b - musette), Hess'a (80b), Halkę (120b), Barcarole professional guzikowy (120b), w serwisie Weltmeistra Consonę (120b), Hohnera Tango (80b), w zamówieniu Weltmeistra Grandinę. Coś czasami ubędzie, coś przybędzie, generalnie temat bardzo rozwojowy.
Będąc dzieckiem grałem na klarnecie oraz na fortepianie dodatkowym w PSM w Oświęcimiu, następnie w orkiestrach dętych (górniczej oraz strażackiej), w szkole średniej - zespół weselny, ja na klawiszach. A potem studia, praca, rodzina, dom... 20 lat przerwy w muzykowaniu
Powrót do grania zawdzięczam moim dzieciom - chłopcom, którzy grają na gitarze (studia) i perkusji (II stopień). Kilka lat temu sporo mnie przerośli w temacie muzyki, co mnie bardzo cieszy:)
Gram na akordeonie klawiszowym i uczę się od stycznia tego roku na guzikówce (B). Pogrywam sobie tylko w domu dla siebie, bardzo to lubię. Czasami jeszcze na pianinku, na klarnecie (ale już bardzo rzadko). Na akordeonie gram prawie codziennie. Po tych dziewięciu latach grania (i kręcenia się przez ostatnie lata w kółko), doszedłem do wniosku, żeby zapisać się na lekcje i tak też uczyniłem. Nigdzie się już nie spieszę, nie muszę osiągnąć jakiegoś konkretnego poziomu, ale chciałbym grać poprawnie, tak jak należy.
Korzystam z tego forum od dawna, chyba od początku. Czytam, śledzę dyskusje i od lat mam chęci, aby dołączyć, co wreszcie czynię. Lepiej późno niż wcale.

Offline Kasparov

• VIP
Odp: Marcin_1975
« Odpowiedź #1, 14 kwi 2024, 19:15 »
Cześć! Brawo za przedstawienie i wyczerpujący 1. post. Jesteś wśród swoich. Powodzenia i wytrwałości  [akordeon]

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #2, 15 kwi 2024, 07:27 »
Witaj na Forum i Powodzenia  [piwo]

Offline SamMuz

• VIP
« Odpowiedź #3, 17 kwi 2024, 18:50 »
Witaj, wielu na tym forum to tzw. "powracający". Coś w tym jest. Jak się zacznie muzykować, i z jakiegoś powodu się przerwie, to prędzej czy później jest silna potrzeba powrotu. Powodzenia.

Offline maz63

• VIP
« Odpowiedź #4, 18 kwi 2024, 06:07 »
Witaj, witaj 🙂

Offline Leszek

• VIP
« Odpowiedź #5, 26 kwi 2024, 05:26 »
Witaj  :)

Offline Marcin_1975

• *
    • Marcin Danielczyk
« Odpowiedź #6, 20 maj 2024, 17:16 »
Witam jeszcze raz Forumowiczów.
Postanowiłem zamieścić swój pierwszy film na YT i tym samym przywitać się z Wami muzycznie.
Wybrałem najstarszego Weltmeistra jakiego posiadam w swojej skromnej kolekcji kilku akordeonów.
Nie nagrywałem tego filmu obecnie, ponieważ jestem kontuzjowany w związku z wypadkiem rowerowym ok. 2 tygodni temu przez co średnio mi się gra teraz. Właściwie to było nagrywane tylko i wyłącznie dla mnie, aby obejrzeć sobie za parę lat. Utwór ten, grając kiedyś namiętnie, jako część obowiązkowego dziennego repertuaru, zmodyfikowałem do swojej własnej wersji i chyba już inaczej nie potrafię go zagrać.
Pozdrawiam gorąco :)

https://www.youtube.com/watch?v=l3nHwhZxd-Q