1
Off-topic / Przepisy na domowe wypieki
« dnia: 14 lut 2016, 21:54 »
Janusz zapytałeś się o chleb na zakwasie więc przygotowuję dla Ciebie relację z całego procesu wypieku takiego chleba. Na początek jednak namów małżonkę na wypiek chleba tostowego.
Składniki:
Mąka pszenna typu 500 lub 550 550 gramów
Świeże drożdże 20 gramów.
Łyżeczka cukru.
Duża łyżka miodu.
Duża łyżka mleka w proszku.
Duża łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka soli.
Ok 330 ml letniej wody.
Na początek w misce należy z drożdży , łyżeczki cukru i 50 gram mąki zrobić zaczyn, który odstawiamy na 15 min. Po tym czasie kiedy drożdże zaczną pracować należy dodać pozostałą część mąki, miód, mleko w proszku, oliwę i sól oraz wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto ma być elastyczne nie lejące tak jak wygląda w misce na fotce.
Tak wyrobione ciasto odstawia się na ok 45 min do wyrośnięcia, po tym czasie ponownie je wyrabiamy i formujemy w kształt walca i umieszczamy w foremce.
Tak przygotowaną foremkę wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 40 stopni i czas 30 min do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ustawiamy temperaturę 200 stopni i czas 20 min.
Chlebuś na tosty jest super wypiekam go już trzeci rok.
Składniki:
Mąka pszenna typu 500 lub 550 550 gramów
Świeże drożdże 20 gramów.
Łyżeczka cukru.
Duża łyżka miodu.
Duża łyżka mleka w proszku.
Duża łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka soli.
Ok 330 ml letniej wody.
Na początek w misce należy z drożdży , łyżeczki cukru i 50 gram mąki zrobić zaczyn, który odstawiamy na 15 min. Po tym czasie kiedy drożdże zaczną pracować należy dodać pozostałą część mąki, miód, mleko w proszku, oliwę i sól oraz wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto ma być elastyczne nie lejące tak jak wygląda w misce na fotce.
Tak wyrobione ciasto odstawia się na ok 45 min do wyrośnięcia, po tym czasie ponownie je wyrabiamy i formujemy w kształt walca i umieszczamy w foremce.
Tak przygotowaną foremkę wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 40 stopni i czas 30 min do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ustawiamy temperaturę 200 stopni i czas 20 min.
Chlebuś na tosty jest super wypiekam go już trzeci rok.