Autor Wątek: Aktualizacja Forum  (Przeczytany 20628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Accordion

• Serwisant Akordeonów
Odp: Aktualizacja Forum
« Odpowiedź #15, 12 mar 2018, 21:45 »
Wyłączyłem natomiast listę najnowszych postów na stronie głównej, aby bardziej zwrócić uwagę na to, w jakim dziale jest dany temat.

To jest według mnie niekoniecznie dobre rozwiązanie, najmocniej proszę o powrót do dawnej konwencji forum, skoro tyle osób naprasza to warto przystać na większość, nie kontestować swojej wersji bo Marcelu nie sam uczestniczysz w tym przez Ciebie stworzonym audytorium forumowym .

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #16, 12 mar 2018, 21:50 »
Działy, w których pojawiły się nowe posty są wyraźnie oznaczone ikoną "nowych wiadomości", widoczną po zalogowaniu. Po jej kliknięciu wyświetlają się nowe posty z danego działu.

https://i.imgur.com/V8SJMuA.jpg
Aktualizacja Forum

Ja też lubiłem tamtą funkcję, ale oprócz wspomnianej kwestii zwrócenia uwagi na działy, dodatkowo obciążała serwer (skanując całość bazy) przy każdym z gości odwiedzających forum. Na ten moment nie przewiduję zmiany serwera, ani jej włączenia. Lista, która została wyłączona nie była standardowym rozwiązaniem.

Offline Accordion

• Serwisant Akordeonów
« Odpowiedź #17, 12 mar 2018, 22:29 »
Ja z kolei nie mam zwyczaju się logować za każdym razem jak odwiedzam forum i dawna forma była dla mnie adekwatna a przeciążenie serwera mało mnie przekonuję, bo ja tego nie odczuwałem.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #18, 13 mar 2018, 07:17 »
Accordionie ! Przy logowaniu masz opcję  "bądź stale zalogowany" i nie musisz się logować za każdym razem. Mnie też bardziej pasowała wersja z ostatnimi postami ale teraz wchodzę na : pokaż posty od ostatniej wizyty" i jest to samo   :D

Offline Kumar

• VIP
    • Kumarowaty
« Odpowiedź #19, 13 mar 2018, 07:56 »
Kwestia przyzwyczajenia. Pasowało nam po staremu, bo się przyzwyczailiśmy. Tamta opcja moim zdaniem była lepsza, ale nie jest tak, że teraz jest źle. Zwyczajnie, żeby wrócić do wątku, trzeba przez dział i tyle.

Offline Sztyc

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #20, 13 mar 2018, 12:02 »
Można by powiedzieć  nie szata graficzna tworzy forum lecz  ludzie biorący udział w dyskusjach, rozmowach wymianie poglądów. Nawet najbardziej przyjazne graficznie forum opierające się tylko  na suchych pojedynczych wpisach traci sens i mija się z celem  jakim  przypisywany jest internetowemu  forum dyskusyjnemu.
Życzę wszystkim na nowej drodze żeby na  całym forum dyskusja rozkwitała przynajmniej tak pięknie jak w tym wątku.

Offline Winter

« Odpowiedź #21, 13 mar 2018, 13:55 »
WITOJCIEZZZZ 😊?

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #22, 13 mar 2018, 19:38 »
Zachęcony poniższą wypowiedzią jednego z banitów postanowiłem przedstawić swoje zdanie.

Można by powiedzieć  nie szata graficzna tworzy forum lecz  ludzie biorący udział w dyskusjach, rozmowach wymianie poglądów. Nawet najbardziej przyjazne graficznie forum opierające się tylko  na suchych pojedynczych wpisach traci sens i mija się z celem  jakim  przypisywany jest internetowemu  forum dyskusyjnemu.
Życzę wszystkim na nowej drodze żeby na  całym forum dyskusja rozkwitała przynajmniej tak pięknie jak w tym wątku.

Zgoda. Etymologia słowa "forum" wskazuje na miejsce spotkania i dyskusji LUDZI. Forum to ludzie. Niestety dowiedziałem się u samego źródła, że tu nie ma miejsca na "pogaduszki". Forum ma być "encykopedią akordeonową"! O takim profilu nie wiedziałem angażując się jako użytkownik forum. Po prostu dałem się nabrać.

"Aktualizacja" forum to moim zdaniem jedynie zasłona dymna, a tzw. zmiana szaty graficznej to temat zastępczy. Zatem o szacie, jako temacie trzeciorzędnym, nie wypowiadam się, bo nie widzę potrzeby. Szkoda natomiast, że wyłącznie na tym aspekcieh koncentruje się dyskusja w tym wątku. Nikt natomiast nie zauważył np. zniknięcia "zagadek z szufladek". 845.179 wyświetleń (!) w momencie likwidacji  i nadal rośnie. To pokazuje potrzebę luźnego komunikowania się między nami. Komu to przeszkadzało? I dlaczego? Dlaczego Janucik i Sztyc - animatorzy zagadek i główne postaci wprowadzające forumowe ożywienie - zostali wytypowani jako użytkownicy siejący zamęt? Nie wiem. Co do mnie samego, jako głównego napiętnowanego. to zgadzam się, mam trochę niewyparzoną gębę. Ale nigdy nie starałem się zrobić komukolwiek krzywdy.

Jeśli zatem mam zostać maszyną do pisania wyłącznie merytorycznych treści, bez możliwości luźnego kontaktu z kolegami dzielącymi ze mną moją pasję, to mi się takie forum nie podoba. Merytoryczne treści niech Adminowi piszą profesjonaliści mający odpowiednią wiedzę. Ja za radą Admina skoncentruję się na FaceBook'u.
Nie beczcie, nie opuszczam forum, to nie w moim stylu. Będę gościem, a zaloguję się, jak będę miał potrzebę.

Nara.
« Ostatnia zmiana: 13 mar 2018, 19:42 wysłana przez Lajkonix »

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #23, 13 mar 2018, 19:43 »
Niestety dowiedziałem się u samego źródła, że tu nie ma miejsca na "pogaduszki". Forum ma być "encykopedią akordeonową"!

Na Forum jest miejsce na różne tematy, ale w odpowiednich miejscach. Inaczej nic nie da się znaleźć.

Jeżeli chodzi o luźne pogaduszki niezwiązane z tematami, do których ktoś będzie wracać, to faktycznie Facebook jest dużo lepszym miejscem, niż Forum.

O przyczynie zamknięcia zagadek pisałem w temacie zagadek. Sztyc i Janucik wcześniej wiedzieli o tych planach.

Offline sagem55

• VIP
« Odpowiedź #24, 13 mar 2018, 21:10 »
A co tu się tak jakoś porobiło yyyy wcale mi się nie podoba

Offline Janucik

• *
« Odpowiedź #25, 13 mar 2018, 22:23 »
O przyczynie zamknięcia zagadek pisałem w temacie zagadek. Sztyc i Janucik wcześniej wiedzieli o tych planach.
To może uściślijmy te "plany"... Sztyc i ja uzgodniliśmy z Administratorem że zagadki się skończą, gdy dociągną do miliona wyświetleń. Omawialiśmy nawet drobne korekty. Tymczasem oczy wypatruję i za cholerę miliona nie widzę na liczniku.  W gorączce nastąpiło niestety radykalne cięcie, na zasadzie "ja wam pokażę kto tu rządzi" - taki prosty przywilej władzy. Nie przekonują mnie inne powody, które jakoś przez prawie trzy lata nie były problemem.

Aktualny układ graficzny skutecznie zniechęca do jakiejkolwiek aktywności. Co to nas obchodzi, że serwer się grzeje? Widocznie zabrakło wyobraźni przy tworzeniu forum.
Na szczęście to nie mój cyrk, i nie moje małpy. Nie chce mi się więcej pisać...

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #26, 13 mar 2018, 22:30 »
Wiedzieliście, że z uwagi na prawo autorskie (wstawianie przez forumowiczów skanów m.in. z wydawnictwa Zagraj To Sam) będę musiał zamknąć temat i usunąć materiały z serwera. Miałem nadzieję, że uda się temat dociągnąć do "miliona wyświetleń", ale jednak się nie udało, też wiedzieliście, że taki scenariusz jest możliwy. Przed skasowaniem tematu i zanim otworzyłem Forum, napisałem do Was e-maile.

Offline maz63

• VIP
« Odpowiedź #27, 14 mar 2018, 08:16 »
Początek końca? Szkoda by było  :-[

Chyba aktywność na forum spadła albo ja się dalej nie umiem odnależć ( właściwie to tak jest )

Dla mnie wcześniej  było lepiej a jest gorzej  :-[

Offline elmaz

« Odpowiedź #28, 14 mar 2018, 12:48 »
Buuuu - tak było fajnie, a atmosfera nagle skisła  :'(

Chyba wszyscy powinni nabrać trochę większego dystansu do tego wszystkiego. [toast]

Zacznę od Admina - jako że z urzędu mu się ten zaszczyt należy  :)

Marcel - ja bardzo sobie cenię zarówno Twoją olbrzymią wiedzę, jak i olbrzymie zaangażowanie w porządkowanie forum i mam świadomość, że z tego punktu widzenia niektóre wpisy mogą być irytujące (bo głupio je usunąć, a nie wiadomo gdzie przypisać), ale zwróć jednak uwagę na to co piszą użytkownicy forum. Użytkownicy wyraźnie by chcieli (może jawnie piszą o tym 2-3 osoby, ale jestem głęboko przekonany, że wielu innych podziela ich pogląd), aby forum nie  było li wyłącznie miejscem wymiany danych merytorycznych, ale także różnych - czasem nawet luźnych - dyskusji. Niekoniecznie w wątku off-topic, bo czasem chce się na gorąco coś skomentować, choćby luźnym dowcipem - i zakładanie na to nowego wątku w hydeparku nie ma żadnego sensu.

Może jednak warto poświęcić trochę porządku i czytelności w zamian za klimat i atmosferę?
Po to, aby forum żyło, a nie było tylko miejscem przechowywania suchej wiedzy encyklopedycznej.
Pogaduszki o "d....pie Maryni" w gronie ludzi zaprzyjaźnionych też czasem są potrzebne - a często łatwiej jest na gorąco skomentować, choćby jakimś luźnym dowcipem, wpis w danym wątku, niż otwierać nowy w off-topic.
Przy tej mnogości wątków i materiału i tak - jeśli przychodzi do wyszukania czegoś merytorycznego, to bez wyszukiwarki ani rusz. Więc luźne wpisy robione z umiarem aż tak bardzo nie zepsują czytelności forum.
Odsyłanie innych na facebooka też przesadnie sensowne nie jest - jesteś pewien, że chciałbyś aby na forum były wyłącznie wpisy merytoryczne (zapewne 2-3 tygodniowo przy dobrych wiatrach, bo tylu jest ludzi czujących się na siłach aby wiedzę wyłącznie merytoryczną przekazywać)? Wtedy inni też będą się logować wyłącznie wtedy, gdy będą mieli konkretne zapytanie merytoryczne, czyli średnio raz w miesiącu (bo i po co częściej) - i forum zwyczajnie zdechnie.
Znam parę forów w innych branżach, które poszły w tę stronę i albo ich nie ma, albo jedynie wegetują, z wpisami raz w miesiącu i wejściami 2-3 tygodniowo. Chyba nie po to wkładałeś ogrom pracy w jego funkcjonowanie,  żeby tak skończyło? Poza tym - aczkolwiek forum jest formalnie Twoje - to biorąc pod uwagę jak olbrzymia wiedza jest tam zgromadzona i ilu ludzi w jej tworzeniu brało udział - jest to już swego rodzaju dobro "publiczne" - więc poza Twoimi prawami właściciela i admina ciąży też na Tobie pewna odpowiedzialność "moralna" za to co się z tym stanie....

A teraz co do reszty osób - Sztyca, Lajkonixa czy Janucika. Też trochę wyluzujcie.  Myślę, że zarzucanie Marcelowi złej woli, chęci jakiegoś brutalnego wykorzystywania swojej roli administratora, czy wycinania cichaczem wątków pod pretekstem modernizacji forum jest niesprawiedliwe. Nie piszę może za wiele (jako kompletny laik rzadko mogę podzielić się czymś odkrywczym z innymi), ale od wielu miesięcy systematycznie bywam na forum - i uważam, że naprawdę nie zasłużył sobie na takie potraktowanie. Może jak ochłoniecie, to przemyślcie to sobie....

Janucik - podejście typu "a co nas to obchodzi..." nie jest przesadnie eleganckie - mnie np. obchodzi, bo czuję się członkiem tego forum i jakoś-tam współodpowiedzialnym za jego losy. Podejście typu "my użytkownicy" i "wy admini" chyba nie jest najwłaściwsze (dotyczy oczywiście obu stron).

Lajkonix - nie uważasz, że zasada "wejdę tylko jak będę miał potrzebę" jest jednak skrajnie egoistyczna? A nie pomyślałeś, że inni też mogą mieć potrzebę Twojej obecności na forum, Twoich cennych uwag i komentarzy? W końcu nawet w wątkach merytorycznych Marcel nie wszystkie Twoje wpisy zamierza wywalać do kosza  ;)

==================
Spotkajcie się chłopaki w realu przy wódeczce - dajcie sobie po razowi, przepijcie potem na zgodę i zawrzyjcie jakiś kompromis? Marcel ciut mniej kategorycznie podejdzie do luźnych wtrętów, reszta postara się je poza off-topic wtrącać z umiarem - i będzie OK.  [piwo] [piwo] [piwo]
Bo za chwilę wszyscy się na wszystkich poobrażają jak 5-latki, zupełnie bez sensu...
================

A propos (dla tych, którzy dotarli do końca tej moje długaśnej epistoły) - mam prośbę, aby każdy, kto ma taką wolę, podesłał mi na mejla Leszek_m@o2.pl swój adres mejlowy. Bo poznałem tutaj wielu fajnych ludzi - i jakby (tfu tfu odpukać) forum zdechło albo wybuchło - to nie chciałbym stracić z nimi kontaktu. Głupio się czułem, jak forum przez parę dni nie działało i dotarło do mnie, że poza 2-3 osobami właściwie na nikogo poza forum nie mam namiarów. Więc teraz chciałbym dmuchnąć na zimne - piszę o tym tutaj, bo mam nadzieję, że wtedy choć parę osób mnie nie oleje, jak to im się zdarzyło, gdy pisałem do nich na priv  (spoko - zakładam wariant optymistyczny że nie dotarło lub nie przeczytali - i się nie obrażam) ;)

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #29, 14 mar 2018, 13:00 »
To Forum prowadzę z pewną misją - zebrania i logicznego uporządkowania różnych materiałów związanych z akordeonem. Bez tej misji nie prowadziłbym tego miejsca, nie poświęcał na to tyle czasu, tylko je zwyczajnie zamknął. Zawsze miałem luźne podejście do wszelkich "pogaduszek", czy wtrącanego "humoru", o ile nie kolidowało to z uporządkowaniem treści i było przy okazji napisania czegoś istotnego dla wątku lub było pisane w osobnym wątku.

Od pewnego czasu, niektóre osoby wchodzą w tematy zupełnie nie zwracając uwagi, czego dotyczą tematy, nie czytają wcześniejszych postów w temacie, albo piszą wyłącznie po to, aby pogadać ze znajomymi (nie patrząc w jakim temacie piszą). Takie coś powinno mieć miejsce np. na Facebooku, a nie na Forum, na którym zbiera się treści po to, aby do nich wrócić.

Jeżeli proszę kogoś o czytanie wcześniejszych postów przed zabraniem głosu w temacie i przeczytanie chociaż raz swojego własnego postu zanim się go wyśle, a ten ktoś mi odpowiada, że Forum to nie Wikipedia i że jeżeli ktoś będzie szukać wartościowych informacji, to poszuka ich gdzieś indziej, niż na Forum, to opadają mi ręce...

Podobnie, jeżeli kogoś proszę o zwracanie uwagi na to czego dotyczą tematy, a ktoś zamiast coś zmienić w swoim podejściu, pisze mi, że ma swoje zdanie, swoją godność i nie będę mu pisał, co ma robić itd.

Niestety na ten moment nie widzę na Forum miejsca dla Lajkonixa, Janucika i Sztyca przy ich obecnym (chyba, że coś zmienią) podejściu do Forum i rodzaju ich aktywności. Nie zamierzam zamykać Forum przez 3 osoby.