Autor Wątek: Aktualizacja Forum  (Przeczytany 20767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sztyc

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
Odp: Aktualizacja Forum
« Odpowiedź #30, 14 mar 2018, 13:53 »
Niestety na ten moment nie widzę na Forum miejsca dla Lajkonixa, Janucika i Sztyca przy ich obecnym podejściu do Forum i rodzaju ich aktywności. Nie zamierzam zamykać Forum przez 3 osoby.

Moje obecne podejście do forum po aktualizacji  jest dość widoczne  nie odbiegające  od podejścia innych użytkowników. Nie pisał bym tego postu gdyby nie wywołany z imienia do tablicy.

Do  elmaz  nie bardzo rozumiem w którym miejscu miałbym  "wyluzować  " albo inaczej w którym miejscu przekraczałem jakieś bariery. Ty jako jeden z tych częściej  odwiedzających/ czytających  forum pewnie jesteś w stanie wskazać takie miejsca.
Zdecydowanie wolałbym osąd szerokiego grona forumowiczów niż wyrok wydany przez Marcela.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #31, 14 mar 2018, 14:02 »
Do  elmaz  nie bardzo rozumiem w którym miejscu miałbym  "wyluzować  " albo inaczej w którym miejscu przekraczałem jakieś bariery.

Szkoda tylko, że inni nie widzą dziesiątek postów (Janucika i Twoich), które były kasowane i tylko dzięki mojej szybkiej reakcji, inni nie musieli ich czytać (podobnie jak czytać spamu, z którym codziennie walczę). Naprawdę nie mam czasu na śledzenie tego typu aktywności.

Offline Sztyc

• *
« Odpowiedź #32, 14 mar 2018, 14:21 »
No cóż nie pozostaje mi nic jak podziękować Ci  za uchronienie innych forumowiczów przed  czytaniem jak to napisałeś  " bredni" a forumowiczów przeprosić że tak długo na to pozwalałeś.
Naprawdę uwierz nie chciałem pisać już nic w tym temacie.

Offline elmaz

« Odpowiedź #33, 14 mar 2018, 15:57 »
Do  elmaz  nie bardzo rozumiem w którym miejscu miałbym  "wyluzować  " albo inaczej w którym miejscu przekraczałem jakieś bariery. Ty jako jeden z tych częściej  odwiedzających/ czytających  forum pewnie jesteś w stanie wskazać takie miejsca.
Źle mnie chyba zrozumiałeś - wyluzowanie a przekraczanie barier to dwie różne sprawy.  :)
O tych drugich w Twoim przypadku akurat nie pisałem  :)
Jak pewnie zauważyłeś - moje zdanie co do wpisów na forum raczej jest podobne do Twojego (z zastrzeżeniem uszanowania stanowiska Marcela i zachowania pewnego umiaru co do luźnych wpisów - przy czym nie chce mi się zastanawiać, czy akurat Ty lub ktokolwiek inny ten umiar (cokolwiek by to nie znaczyło) - zachowywał).
Nie miałem też na myśli całej Twojej aktywności na forum - bo tutaj akurat wyluzowany jesteś  :D i bardzo to zresztą lubię.
Chodziło wyłącznie o to - że (przynajmniej odniosłem takie wrażenie) - w ostatnim czasie doszło do pewnego konfliktu pomiędzy Adminem a grupą osób, do której (być może mylnie to zdiagnozowałem) się zaliczasz. Recz dotyczy kształtu forum i zakresu wpisów na jakie można sobie pozwalać w wątkach merytorycznych.
Był już jeden wątek w tej sprawie, nie chce mi się teraz tego szukać. Tak czy inaczej odnosiłem się wyłącznie do tej kwestii. Nie traktuj tego jako jakiś atak lub zastrzeżenia względem Twojej osoby, czy Twoich wpisów - ale wyłącznie jako apel, żebyście się po prostu i zwyczajnie wszyscy na luzie dogadali. O nic więcej.

Ponieważ więcej w tym wątku pisał nie będę, co by się nie zadziało, więc tytułem wyjaśnienia potencjalnych nieporozumień - jedyne "ale" mam do pojedynczych konkretnych wpisóww których zarzuca się Marcelowi zapędy skrajnie dyktatorskie i co gorsza - próby zakulisowych działań. Na podstawie tego co czytam, w moim prywatnym odczuciu jest to zarzut niesprawiedliwy i dałem temu wyraz. To wszystko.

Reszta to tylko apel, aby zainteresowani po prostu się dogadali (najlepiej na privie), a potem postawili krechę i przeszli nad tym do porządku dziennego. Za bardzo złą alternatywę uważam pozbywanie się z forum tak wartościowych i zasłużonych użytkowników jak wspomniana przez Marcela trójka Kolegów.

Dajcie spokój Panowie - na bok swary, skupmy się na  [akordeon] [akordeon] [akordeon]

I to by było na tyle - więcej nie zabieram głosu, zwłaszcza że - chcąc w dobrej wierze ostudzić trochę emocje, chyba tylko niepotrzebnie je podgrzałem - za co niniejszym wszystkich przepraszam. [toast]

Offline Janucik

• *
« Odpowiedź #34, 14 mar 2018, 16:31 »
Szkoda tylko, że inni nie widzą dziesiątek postów (Janucika i Twoich), które były kasowane i tylko dzięki mojej szybkiej reakcji, inni nie musieli ich czytać (...)

Uprzejmie proszę, aby pisząc o moich wykasowanych postach, nie pozostawiać tyle miejsca na domysły co do ich treści... Tani, cykliczny chwyt - "Państwo wiecie co mam na myśli, nie muszę więcej mówić"...
Życzę samych prawomyślnych, merytorycznych i nie przekraczających barier wpisów od każdego z Forumowiczów. Oby tylko serwer ten nalot wytrzymał...

Naprawdę, nie chce mi się już...
« Ostatnia zmiana: 14 mar 2018, 16:35 wysłana przez Janucik »

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #35, 14 mar 2018, 16:35 »
Janucik, widzę, że nie dostrzegasz problemu. Mimo moich wielomiesięcznych prywatnych prób porozumienia się i poruszenia tematu publicznie, nie jestem w stanie dojść z Tobą do porozumienia. Nie będę tematu ciągnąć w nieskończoność. Konto blokuję.

Proszę o odrobinę honoru i nierejestrowanie kolejnych kont (co już miało miejsce).

Offline Sławek 20

• *
« Odpowiedź #36, 14 mar 2018, 20:18 »
Na szczęście to nie mój cyrk, i nie moje małpy.

Wnioskuję z tej wypowiedzi. że reszta użytkowników to małpy... :(

Offline Tremol_03

« Odpowiedź #37, 14 mar 2018, 21:48 »
Mnie się jednak nie podoba to ,że konto Janucika jest zoblokowane :( :'(
Forum jest dla wszystkich aby mogli rozmawiać nie obraź się na mnie Marcel ale nie powinieneś tak źle traktować Janucika  :'(
Szanujmy się trochę bo to uniemożliwia kontaktu z kolegami :-\

Offline Leszek

• VIP
« Odpowiedź #38, 15 mar 2018, 20:30 »
Witam koledzy i przyjaciele po krótkiej przerwie. Przyznam że po przeczytaniu tego wątku ogarnął mnie smutek bo nie sądziłem, że na tak fajnym i sympatycznym forum dojdzie do takich sytuacji. Jest tu grono wspaniałych i przesympatycznych ludzi,  których w sporej części miałem przyjemność poznać osobiście i smutno oraz przykro że tak atmosfera się popsuła bo myślę że to naprawdę nie było potrzebne.  Mam jednak cichą nadzieję, że przy odrobinie dobrej woli wszystko da się naprawić i znów będzie miło jak dawniej.
Odnośnie aktualizacji forum to mam mieszane uczucia bo przyznam że nie za bardzo umiem się odnaleźć ale to chyba dlatego że ze mnie twarda sztuka i bardzo trudno akceptuje wszelkie zmiany a jeszcze trudniej mi się do nich przyzwyczaić. Myślę że nie jest tak źle jak tu niektórzy koledzy pisali a obecna forma jak wszystko ma swoje plusy i minusy.

Offline Lajkonix

• *
« Odpowiedź #39, 15 mar 2018, 23:03 »
Cóż, każdy ma swoją misję. Ja na to forum przyszedłem ze swoją misją. I co mi zrobisz? Też mogę mieć. Moją misją jest poznać ludzi, zaprzyjaźnić się z nimi, powymieniać poglądy i pogadać o wszystkim. Niestety, tak sobie wyobrażałem ideę tego forum. Treści merytoryczne są dla mnie drugorzędne, bo forum nie jest oficjalnym źródłem wiedzy obejmującej akordeon. Wynika to stąd, że na forum jesteśmy głównie MY ? AMATORZY, nieprzygotowani do tworzenia i przekazywania rzetelnej wiedzy akordeonowej. Skoro jednak oficjalnie przyznałeś, że chcesz tworzyć akordeonową Wikipedię, a nie forum akordeonowe, to może powinieneś zwerbować więcej profesorów, którzy by chętnie wstawiali treści merytoryczne.

Podobno miejscem spotkań i pogaduszek miał być dział off-topic. To było dobre kompromisowe wyjście. Amatorzy pogadanek mogli sobie tam podziałać bez uszczerbku dla treści merytorycznych. I co się stało? Bezpardonowo zlikwidowałeś ?zagadki z szufladki?, które cieszyły się największą liczbą wyświetleń. Prawa autorskie? Nie żartuj! Te parę skrawków nut? To tylko pretekst. Tak jak pretekstem jest wywlekanie Janucikowi nicka Winetou ? wszyscy wiedzieli, że to on i nie było to żadną tajemnicą. Równie dobrze mógłbyś mu wypomnieć podszywanie się pod nick Krystyna (takie podejrzenia ja miałem ? ), albo każdy inny. A ile jeszcze lipnych nicków telepie się po forum? Nie wiem, ale mi to nie przeszkadza. Po to są nicki, żeby pod nimi działać. Jeśli ci się to nie podoba, to żądaj logowania się nazwiskami, a nie zgłaszaj personalne pretensje.

A Sztyc za co oberwał? Bo w głowę zachodzę. Chyba wyłącznie za zagadki i ich liczbę wyświetleń. Serwer się grzeje? Od wiedzy merytorycznej też się kiedyś zagrzeje. I co zrobisz? Jak się grzeje to zmień serwer. Co serwer obchodzi użytkownika forum. Chcesz mieć forum i ludzi na nim, to trzeba przewidywać potrzeby i liczyć się z konsekwencjami. A na razie, akceptujesz nowych użytkowników i nie uprzedzasz ich, że na serwerze się już przelewa?

Na swoje usprawiedliwienie generalnie nic nie mam. Dodam tylko za Janucikiem ?nie mój cyrk, nie moje małpy?*).

Teraz możesz mnie zabanować za poglądy, w szczególności za niezgodność z twoją misją. Jeśli jest to ostatni mój post, to wszystkim mówię ?BAJO?.

Amen.

Dziękuję za uwagę. ?

*) Niejakiemu Sławkowi 20 od razu wyjaśniam, że w kontekście dyskusji w tym wątku, ?małpy? nie oznaczają ludzi, tylko treści. Tak, jest takie coś jak przenośnia. Nie wiedziałeś?

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #40, 15 mar 2018, 23:13 »
Tu nie chodzi wyłącznie o "profesjonalną wiedzę" (każdy pomaga jak umie), tylko chodzi o zwracanie uwagi na to, czego dotyczą tematy i uważne przeczytanie wszystkich postów w danym temacie przed napisaniem czegokolwiek, aby ktoś inny nie musiał się później przekopywać przez zbędne posty. Tym się różni Forum od Facebooka.

Jeszcze raz powtórzę
https://forum.akordeonowe.pl/sprawy-techniczne/aktualizacja-forum/msg82999/#msg82999

Offline Kumar

• VIP
    • Kumarowaty
« Odpowiedź #41, 16 mar 2018, 07:37 »
Nie będę się opowiadał publicznie po żadnej ze stron, bo nie znam całości problemu. Powiem tylko tyle. Jestem na forum od jego założenia. Nie chce mi się grzebać w całości żeby wyszukać te całkiem pierwsze posty po utworzeniu forum, ale pamiętam je. Może niewiele piszę ale przeczytane mam wszystko co do joty (z wyjątkiem tego czego nie zdążyłem przed skasowaniem Lajkonixie zgadzam się z Marcelem że tematy tematyczne powinny być głównie tematyczne. Marcel zgadzam się z Lajkonixem, że forum to ludzie i żarty też trzeba wtrącić. Więc tak. Pamiętacie dlaczego upadło poprzednie forum? Ja pamiętam. Gdy tylko powstało to, śmieliśmy się że to miejsce także dla banitów i z dużą dawką humoru. A teraz co? idea się zmienia? To tylko moje zdanie i ja się z nim zgadzam. Nie można prowadzić "sztucznych rozmów" nie wtrącając dawki żartu bądź innego przerywnika bo to będzie nudne. Forum to ludzie, a ludzie nie są z natury sztywni.

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #42, 16 mar 2018, 08:09 »
Ja nie chciałbym wtrącać się w sprawy organizacyjne ale myślę, że kilka moich spostrzeżeń może się komuś przydać. Byłem uczestnikiem forum (poprzednika tego forum). Kiedy z powodów, o których pisze Kumar zamarło a powstało obecne i też nie wiele lepiej działało zrozumiałem, że brak jest "lokomotywy" napędzającej ten twór. Zwróciłem się mailowo do lajkonixa aby się zarejestrował, bo w oparciu o poprzednie forum w nim właśnie widziałem motor napędowy. Pamiętam, że nie podjął tego z entuzjazmem ale po czasie zauważyłem go na forum. Jeżeli dobrze pamiętam to właśnie lajkonix jako pierwszy zaczął włączać do forum swoje nagrania, które szybko znalazły aplauz jak również wydaje mi się, że "utwór wyzwanie" również rozpoczął również lajkonix. Te właśnie elementy różniły miedzy sobą poprzednie i aktualne forum. Te dwa elementy zapewniły znaczne zainteresowanie tym forum i jego popularność. Jeżeli coś tu poprzestawiałem, bo pamięć mam już zawodną to proszę zwrócić mi uwagę.

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #43, 16 mar 2018, 08:16 »
Kumar ! Też byłem na poprzednim Forum . W 100% podpisuję się pod Twoją wypowiedzią. Poprzednie Forum było prowadzone przez studentów dla studentów. Nie było tam miejsca dla amatorów i początkujących. Wypowiedzi odbiegające merytorycznie od tematów były kasowane przez moderatorów (studentów) którzy mieli pełnię "władzy". Ponieważ było ich kilku mieli mniej roboty od Marcela  I tu ukłony dla Marcela za ogrom pracy którą wkłada. A jak się to skończyło ? Teraz tam hula wiatr....

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #44, 16 mar 2018, 08:21 »
również wydaje mi się, że "utwór wyzwanie" również rozpoczął również lajkonix

Lajkonix był jednym z pierwszych (ale nie pierwszym), którzy dołączyli do zaproponowanej przeze mnie zabawy "utwór wyzwanie".

Na ten moment proszę Lajkonixa tylko o uważne czytanie wszystkich postów przed zabraniem głosu w danym temacie. Do sposobu pisania innych Forumowiczów nie mam zarzutu. Czy to dużo?

Czy kilka osób, którym się nudzi, ma dokładać mi więcej pracy, niż kilka tysięcy innych osób?

Czy z tego powodu mam zamykać całe Forum, bo jednej osobie nie chce się przeczytać wcześniejszych postów przed napisaniem czegoś i robi się z tego bałagan? (z którym nie mam czasu walczyć). Forum miesięcznie czyta około 25 tysięcy różnych osób, gdyby każdy nie czytał wcześniejszych postów i pisał o wszystkim nie patrząc, gdzie pisze, to uwierzcie nie byłoby fajnie.