Autor Wątek: Kiedy jest off-top?  (Przeczytany 9279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krystyn

• Konto usunięte na prośbę użytkownika
  • *
Kiedy jest off-top?
« 20 gru 2016, 16:57 »
co to dokładnie za model

Lignatone Melodia II
Sorry za mały off-top, ale czy Ty szukasz instrumentu dla siebie, czy pytasz o instrumenty na handel? ...
No właśnie. Może w tym tkwi nasze nieporozumienie.
Marcel - dlaczego nazywasz to "off-topem"?!   :o .Toż to jest wypowiedź ściśle związana z zakupem tego akordeonu! Przecież akordeon sam nie przyszedł,  temat zakupu  też nie , więc jeśli poruszasz sprawę człowieka związanego z zakupem tego właśnie akordeonu, to jaki to off-top !?
Pytam jak najbardziej życzliwie i proszę o życzliwą odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 20 gru 2016, 17:02 wysłana przez Krystyn »

Offline Sztyc

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
Odp: Kiedy jest off-top?
« Odpowiedź #1, 20 gru 2016, 17:18 »
Podobnie jak z "off-topem" mam ze "spalonym" nigdy nie wiem kiedy następuje :(

Offline Krystyn

• *
« Odpowiedź #2, 20 gru 2016, 17:27 »
Ja piszę jak najbardziej szczerze. Od początku podobało mi się to forum i chciałbym tu "podziałać" jak najdłużej ;  wiele się od Was nauczyłem  i chętnie w czymś co wiem - pomogę.
Ale od pewnego czasu mam jakąś taką lekką obawę  przed dopisaniem następnego zdania, żeby się nie okazało , że "off-topuję"... 
Przykład:
...jak ktoś na Ciebie gaśnicą leje...
« Ostatnia zmiana: 20 gru 2016, 18:58 wysłana przez Krystyn »

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #3, 20 gru 2016, 19:20 »
co to dokładnie za model

Lignatone Melodia II
Sorry za mały off-top, ale czy Ty szukasz instrumentu dla siebie, czy pytasz o instrumenty na handel? ...

Dobrze, że przykład dotyczy mojego postu :)

Pytanie było "co to dokładnie za model?". Przeprosiłem za małego off-topa, bo to czy pytający jest sprzedawcą czy nie jest, nie dotyczy zupełnie tego tematu i nie zmienia tego co to za model :)

A zapytałem czy jest sprzedawcą, bo dział "identyfikacja" nie jest dedykowany dla handlarzy, bo byśmy tutaj "utonęli" w pytaniach o identyfikowanie różnych rzeczy na handel.

Offline pikolo69

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #4, 20 gru 2016, 19:34 »
Baaaarrrrddzo powoli zaczynam "kumać" Marcel, gdybyś jednak zechciał zamieścić jeszcze jakieś przykłady w ramach instruktarzu, może pomogło by to w "ogarnięciu" zagadnienia  :)

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #5, 20 gru 2016, 19:36 »
pikolo69

https://pl.wikipedia.org/wiki/Off-topic

Chodzi o to, aby trzymać się tematów, jeżeli coś nadaje się na nowy wątek to powinno być nowym wątkiem, a nie odbieganiem od przyjętego tematu :) Dzięki temu, że dyskusja jest podzielona na różne wątki to w każdej chwili można wrócić do danego tematu lub do niego kogoś skierować.

Na różnych forach trzymanie się tematów i unikanie off-topów jest pilnowane w różnym stopniu. U nas jest w miarę luz i tak jak ostanio napisałem, staram się przymykać oko na małe off-topy, jeżeli nie zmienia się zasadniczy temat danego wątku :)

Dla kontrastu przypomnę przypadek z innego forum akordeonowego na którym ktoś zapytał "co to za akordeon?", otrzymał w odpowiedzi nazwę i przybliżoną cenę. Za to podanie ceny już ktoś dostał "ostrzeżenie", że robi off-top, bo nie tego dotyczył temat. U nas czegoś takiego nie ma. Proszę tylko by pamiętać przy pisaniu postów czego zasadniczo dotyczy cały wątek, aby dyskusja nie zjeżdżała z zasadniczego tematu lub nie duplikowała tego co jest poruszone w innych wątkach.

Offline pikolo69

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #6, 20 gru 2016, 19:40 »
W teorii to jest jasne, ale w praktyce zawsze się coś "wypsnie"  :)

Offline Krystyn

• *
« Odpowiedź #7, 20 gru 2016, 20:32 »
Baaaarrrrddzo powoli zaczynam "kumać"
pikolo69 - Ty masz "łeb"...

Bo ja:
..."zabij - nie pojmę ..."  :( :o

Dla kontrastu przypomnę przypadek z innego forum akordeonowego na którym ktoś zapytał "co to za akordeon?", otrzymał w odpowiedzi nazwę i przybliżoną cenę. Za to podanie ceny już ktoś dostał "ostrzeżenie", że robi off-top, bo nie tego dotyczył temat...
Ale to forum już chyba nie istnieje? 
« Ostatnia zmiana: 20 gru 2016, 20:46 wysłana przez Krystyn »

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #8, 20 gru 2016, 20:50 »
Niestety, ale moja rola polega m.in. na tym, aby zachować balans między totalnym luzem,
a zachowaniem pewnych kluczy dzięki, którym łatwo da się znaleźć konkretną informację
i aby można było wrócić do dyskusji na dany konkretny temat.
Szczególnie w tematach technicznych.

Jest dział "Off-topic", jest "Odpowietrznik", tak więc jest, gdzie pogadać na zupełnym luzie :)

Offline marek1

« Odpowiedź #9, 21 gru 2016, 08:54 »
No tak,albo takie ogłoszenie mnie intryguje-"wynajmę mieszkanie". :)

Offline Sztyc

• Konto usunięte z uwagi na naruszenia regulaminu
  • *
« Odpowiedź #10, 21 gru 2016, 09:54 »
Baaaarrrrddzo powoli zaczynam "kumać" Marcel, gdybyś jednak zechciał zamieścić jeszcze jakieś przykłady w ramach instruktarzu, może pomogło by to w "ogarnięciu" zagadnienia  :)

Przykładem może być przykład, ;) / tylko nie wiem czy to możliwe żeby w temacie Off-top można zrobić off-top / :-\
Mamy temat :
"Chyba mamy rekord " i zamiast o rekordach jest dziesięć wpisów z życzeniami  :)
Przy okazji  Marcel wszystkiego najlepszego i jak najmniej off-topów,  [piwo] a jakże......... w odpowiednim dziale też złożę życzenia.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #11, 21 gru 2016, 10:28 »
marek1, Twój post to świetny przykład na off-top :)

Sztycu, Twój przykład też jest bardzo dobry, mimo że Twoje życzenia są bardzo miłe to jednak nie jest to odpowiedni dla nich temat (są w tym temacie off-topem), bo o życzeniach założył już temat pikolo69 tutaj - Marcel - 100 lat. Ktoś kto wchodzi w temat "Kiedy jest off-top?" szuka informacji o tym czym jest "off-top", a nie treści o urodzinach admina. Nie ma powodu, aby o tych urodzinach pisać w każdym temacie, wystarczy w temacie, który ich dotyczy ::)

Czy w dziale "Off-topic" może być zrobiony "off-top" w temacie? Tak! Z tym, że ten dział jest luźniejszy i jeszcze bardziej przymykane jest tam oko. Nazwa działu "off-topic" pochodzi od tego, że są w nim posty o tematach niezwiązanych z tematyką forum (tematyką akordeonową), a nie że są w nim posty niezwiązane z tematami w których się znajdują...

Jeżeli chodzi o treść to szczególnie należy zwracać uwagę na moment używania znaku zapytania. Jeżeli pojawia się jakieś pytanie i nie jest ono związane z danym tematem to znak, że być może powinien to być osobny wątek, ponieważ odpowiedzi na to pytanie będą tworzyły dalszy "off-top" w danym temacie. Przed założeniem nowego tematu z nowym pytaniem, należy upewnić się czy taki temat już nie jest na forum i czy nie ma prowadzonej dyskusji na dany temat.

Myślę, że trochę wyjaśniłem czym jest "off-top". Na małe "off-topy" staram się ostatnio bardziej przymykać oko. Czas świąteczny to nie jest dobry moment na ten wątek. Zamykam ten temat.

Przypomnę tylko, że udział w forum nie jest obowiązkowy. Jeżeli ktoś nie widzi logiki w organizacji treści lub sposobie administrowania to nie jest tutaj trzymany na siłę. Natomiast jeżeli ktoś decyduje się na pisanie na tym forum to bardzo proszę, aby starał się unikać "off-topów" i zwracał uwagę na inne kwestie, które poruszyłem w Regulaminie.