Autor Wątek: Flick Flack - utwór wyzwanie  (Przeczytany 5481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcel

• Administrator
Flick Flack - utwór wyzwanie
« 29 mar 2019, 16:48 »
"Flick Flack" - utwór wyzwanie

Zabawa polega na tym, aby nagrać filmik ze swoim wykonaniem utworu "Flick Flack", muz. Albert Vossen. To nie jest konkurs. Tutaj wszyscy są zwycięzcami. Dołączyć można w każdym momencie. Własne interpretacje to najciekawsza część zabawy. Jeżeli ktoś już wcześniej miał nagrany ten utwór, a nic by nie zmieniał w nowszej wersji, to może wysłać swoje stare nagranie.

Aby dołączyć do zabawy
oprócz nagrania filmiku, należy zrobić dwie rzeczy:

1) na YouTube w opis pod filmikiem wkleić tekst:
Zabawa "utwór wyzwanie" https://forum.akordeonowe.pl/utwor-wyzwanie/flick-flack-utwor-wyzwanie/

Dzięki temu mamy pewność, że jest to Twoje nagranie oraz na tym polega wspólna zabawa - ktoś kto trafi na jeden z filmików, może zobaczyć też wykonania innych uczestników zabawy. Jeżeli nie wiesz, jak wkleja się tekst w opis filmu, to przeczytaj tę instrukcję.

2) na Forum w tym temacie napisać wiadomość z linkiem do filmiku. Jest to potrzebne, abyśmy trafili na Twój filmik i mogli go dodać do galerii wykonań.

Jeżeli nie masz konta na Forum, a chcesz dołączyć do zabawy: wykonaj krok 1, a następnie wyślij link do swojego nagrania na e-mail administratora. Tytuł e-maila powinien być taki, jak tytuł tego wątku.

Cały czas można wysyłać swoje nagrania :)

Galeria wykonań
Nagrania są w kolejności zgłoszeń

Zobacz też inne "utwory wyzwania"

Do naszej zabawy, cały czas można nagrywać każdy z tych utworów :)

Offline henrykM

• **
Odp: Flick Flack - utwór wyzwanie
« Odpowiedź #1, 04 kwi 2019, 20:35 »
Cześć.
Nie zauważyłem na forum Flick Flacka
to może zgłoszę to jako propozycję nowego "utworu wyzwanie"
https://www.youtube.com/watch?v=_kdMVFU9xlg

pozdrawiam
henrykM

Offline SamMuz

• VIP
« Odpowiedź #2, 04 kwi 2019, 22:08 »
 henrykM - właściwie fajnie zagrane, ale coś mi nie pasuje. To nie jest krytyka, nie obrażaj się - chce być szczery. Chyba potrzeba więcej emocji i ekspresji, delikatnych ale zdecydowanych akcentów w miejscach gdzie melodia skacze w górę. Ogólnie brawo [brawo] 

Offline henrykM

• **
« Odpowiedź #3, 04 kwi 2019, 22:54 »
Dzięki. Może trzeba było jeszcze trochę popracować 😑

Offline Leszek

• VIP
« Odpowiedź #4, 05 kwi 2019, 20:34 »
HenrykM, dobry jesteś a to trudny kawałek  :)  Brawo  [brawo] [brawo] [brawo]  [akordeon]

Online maz63

• VIP
« Odpowiedź #5, 06 kwi 2019, 08:55 »
Za samo "ogarnięcie" tego utworu ogromne  [brawo] [brawo] [brawo] Dopracujesz z czasem przy częstym graniu.
Pozdrawiam [piwo]

Offline henrykM

• **
« Odpowiedź #6, 06 kwi 2019, 09:16 »
O tak. Nie było łatwo, ale zawsze imponował mi ten utwór odkąd go usłyszałem. Dzięki

Offline frantek

• VIP
« Odpowiedź #7, 06 kwi 2019, 20:30 »
Też kiedyś flicknąłem tego flacka, to może - mimo że już trochę historyczne wykonanie - komuś z Was się spodoba. Swoją drogą - warto odświeżyć, bo to ekstra utwór, to może jeszcze zamieszczę takie odświeżone nagranie. Ale na razie to - sprzed 6 lat: https://youtu.be/-rQTPWpdBE8

Offline henrykM

• **
« Odpowiedź #8, 06 kwi 2019, 21:54 »
Za co ja się biorę. Nabawiłem się kompleksów. [akordeon] :-[

Offline Leszek

• VIP
« Odpowiedź #9, 06 kwi 2019, 22:49 »
Frantek,   [piwo] [akordeon]
 [brawo] [brawo] [brawo] [brawo] [brawo]

Offline frantek

• VIP
« Odpowiedź #10, 07 kwi 2019, 08:57 »
Za co ja się biorę.Nabawiłem się kompleksów. [akordeon] :-[

henrykM - całkiem niepotrzebne te kompleksy, zauważ jak niewiele osób to gra - a Ty jesteś jedną z nich. Ja pierwszy raz "powąchałem" się z Flick-flackiem gdzieś około 1980 r. Nie chcę bynajmniej powiedzieć, że aż tyle lat trzeba ćwiczyć, żeby to przyzwoicie zagrać, tym niemniej na pewno wymaga sporo pracy. Ale - jest do ogarnięcia dla każdego, bo ja do żadnych szkół muzycznych nie uczęszczałem i uczę się praktycznie sam. Natomiast zaznaczę, że bez codziennego, starannego "tłuczenia" gam, pasaży i chromatyki nie ma mowy o osiągnięciu jakiej takiej biegłości. I Ty temu podołasz, tak jak i ja dałem radę (choć wiele jeszcze mam do poprawienia). Tym bardziej, że wracasz do instrumentu po bardzo długiej przerwie i pewnie chciałbyś zagrać wszystkie te piękności co kiedyś śmigałeś. I zagrasz - to tylko trochę żmudnej pracy, a efekty zaraz przyjdą. Tak że głowa do góry, a instrument do roboty  [akordeon] [akordeon] [akordeon] [piwo] [piwo] [brawo]

Offline SamMuz

• VIP
« Odpowiedź #11, 07 kwi 2019, 12:14 »
Czuję się troszkę nieswojo z powodu mojego pierwszego posta, ale właściwie dobrze się stało, bo jest szczera, budująca  dyskusja.  Frantek ma rację i podpisuję się pod jego opinią w 100 procentach.
Utwór jest trudny, wymagający sprawności technicznej, którą uzyskuje się  (i utrzymuje na wysokim poziomie)tylko poprzez żmudne ćwiczenia gam i pasaży. HenrykM słuchałem większości Twoich wykonań i jestem przekonany, że wiesz o co chodzi w grze na akordeonie ..... i tylko dlatego ośmieliłem się przekazać Ci moje odczucia o Twoim Flick-Flack-u.
A swoją drogą ja tego nie próbowałem, chociaż przyznam nieskromnie, że w okresie kiedy intensywnie grałem (czyli w młodości) wykonywałem utwory o porównywalnej skali trudności. Ale to już było .... jak w znanej piosence. Życzę Ci duuuużo przyjemności z gry.  [brawo]

frantek - podoba mi się. W takiej konwencji (wg mnie) trzeba to grać. Właśnie chodzi o te akcenty i coś w rodzaju "pomruku" tła. Brawo [brawo] [akordeon] [akordeon]
« Ostatnia zmiana: 07 kwi 2019, 12:28 wysłana przez SamMuz »

Offline henrykM

• **
« Odpowiedź #12, 07 kwi 2019, 18:32 »
Dzięki za słowa otuchy od Frantka i budującą opinię SamMuz-a. W pełni się zgadzam. Wiadomym jest że trzeba ćwiczyć. Z tymi kompleksami to trochę przesadziłem. Dobre wykonania tylko mnie motywują. Mam nadzieję że postępy są możliwe i w moim przypadku tylko wymagają trudu i pracy, ale najważniejsza jest motywacja i chęć grania. Przecież gramy głównie dla własnej satysfakcji a nie na pokaz bo to kochamy. A zaprezentowanie swojego amatorskiego wykonania wobec miłego audytorium a jeszcze uzyskania ciepłych słów jest dla mnie ogromną przyjemnością. Nadmienię jeszcze, że w moim przypadku to jedyna scena na której "występuję".

Offline Kasparov

• VIP
« Odpowiedź #13, 15 cze 2020, 18:42 »
@henrykM - wiele razy odsłuchałem Twojego Flick-Flacka zanim zdecydowałem się napisać. Wydaje mi się, że niewiele Ci brakuje do osiągnięcia pułapu Twoich oczekiwań. Jeżeli masz jeszcze tę melodię "na warsztacie", to spróbuj zagrać ją ździebko wolniej i nieco głośniej. Celowo użyłem zdrobnień, aby wskazać na drobne propozycje.

Zwolnienie poprawi płynność gry, a głośność wydobędzie pełne brzmienie z akordeonu.

Co do tremy, to nie mam na to rady. Mi o wiele lżej gra się, gdy wiem, że nikt mnie nie nagrywa. Chyba każdy na swój indywidualny sposób powinien się z nią oswoić. Nawet Presley miał tremę przed każdym koncertem. Nie tylko na początku kariery, ale choćby w późnych latach '70.

Głowa do góry - jesteś tylko jednym z dwóch akordeonistów, które zaprezentowały tutaj tę wymagającą Polkę!

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #14, 16 cze 2020, 20:09 »
Henryk M myślę, że koledzy forumowicze napisali już wszystko co trzeba. Ja nieskromnie chcę Ci podpowiedzieć, że przy przy ćwiczeniu gam, pasaży, innych ćwiczeń dla biegłości i techniki jak również przy każdej innej grze zwracaj szczególną uwagę na to aby mięśnie rąk a w szczególności prawego nadgarstka były maksymalnie rozluźnione.