Autor Wątek: Stary nowy nabytek Weltmeister noname  (Przeczytany 10574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz198821

Stary nowy nabytek Weltmeister noname
« 11 gru 2015, 00:10 »
Wczoraj byłem w Krakowie, zobaczyć na instrument, no i poszło. Kupiłem go. Mam jakiś sentyment, jako pierwszy właśnie miałem taki egzemplarz, tylko czarny. Co do ogólnej właściwości tych akordeonów, mają bardzo miękką i wygodną klawiaturę, wręcz płynie się po niej, kto grał ten wie, kto nie grał ten niech zagra  :) również mechanika basowa jest bardzo wygodna, jedyne do czego mam zarzut to pękające przyciski regestrowe od strony basowej, częsta przypadłość z tego co zauważyłem. Stan akordeonu, wizualny prawie idealny, rys praktycznie żadnych, klawiatura nie nosi śladów użycia, kaliko jedynie będzie trzeba wymienić, miech elegancki, czysty, widać, że o akordeon było dbane, no i dziwnie odkleiła się okleina na osłonie basowej, ale myślę, że to nie problem, można całą wymienić. Technicznie, wszystko działa jak natura chciała, minimalnie nie stroi, a na ile to ocenię jak się rozegra, ponoć 10 lat przeleżał, w środku wosk wydaje się być zdrowy, stroiki bez grama rdzy, skórki wszystkie sprawne, elastyczne i proste, i tu była niespodzianka, często spotyka się, że brakuje skórek czy są wyniszczone, ja znalazłem natomiast jedną skórkę gratis w środku, na początku zastanawiałem się gdzie mogą jeszcze być skórki, głośnice przejrzałem dokładnie od wewnątrz i zewnątrz, sprawdziłem na stoliku stroicielskim i wszystko gra i buczy. Głosy oczywiście DIX-a, nie wiem czemu ale wydaje mi się, że w te akordeony jakieś lepsze te głosy DIX-a były chyba montowane, albo korpus ma tak duży wpływ na brzmienie, grałem tez na innych akordeonach z głosami DIX-a i nie miały tego charakterystycznego brzmienia. Najbardziej z wszystkiego podoba mi się walizkowy futerał nawet nie tak bardzo doniszczony. Najbardziej podoba mi się fakt, że z tego co widzę to wszystko jest w oryginale. Długo szukałem takiego akordeonu w przyzwoitym stanie, raczej to są rzadkie instrumenty, a w dobrym i oryginalnym stanie trudno znaleźć, szczególnie ze względu na specyficzne "paski" spinające miech. Był nowy gdzieś w okolicach wrocławia, ale niestety trudno było się porozumieć ze sprzedającym. Zamieszczam zdjęcia sprzętu :)
« Ostatnia zmiana: 11 gru 2015, 00:18 wysłana przez lukasz198821 »

Offline Wojgra9

Odp: Stary nowy nabytek Weltmeister noname
« Odpowiedź #1, 11 gru 2015, 09:01 »
Łukasz, gratulacje . Pełnego miecha i niech Ci gra bardzo długo i wrzuć coś abyśmy my także posłuchali .

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #2, 11 gru 2015, 10:53 »
To jeden z najstarszych produktów Weltmeistra. W katalogach ten model nie miał nazwy słownej.

Weltmeistry produkowane są od 1 stycznia 1949 r. Modele w początkowym okresie produkcji nie miały nadawanych nazw.

Tutaj można posłuchać wersji 3 chórowej, 96 basów:
https://www.youtube.com/watch?v=QUZnfyc3Ui0

lukasz198821, ile waży Twój egzemplarz?

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #3, 11 gru 2015, 13:06 »
I tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=FTDEWVE2goY

ale jednak cztery chóry to cztery chóry i pięć w stronie basowej, zastanawia mnie czemu później zrezygnowano z pięciu chórów w basach.

lukasz198821, ile waży Twój egzemplarz?

Dokładnie 9,8 kg. Więc bym rzekł, że jak na 120 basów i 4/5 chórów to mało. Kolor na żywo jest bardziej taki żywy, ciepły, bardziej mi się podoba ten czerwony od czarnego. Pozostaje zmienić za jakiś czas kaliko i powinno być wszystko elegancko, może się rozegra na tyle, że ominie temat strojenia, bo nie ma bardzo dużych odchyłek, gdzieś w granicach maksimum 8 centów, średnio koło 2-3 centów, może to dojść do "normy", a może też być tak że jednak trzeba będzie go poprawić minimalnie.
« Ostatnia zmiana: 11 gru 2015, 13:10 wysłana przez lukasz198821 »

Offline szkodnicus

• 23.04.1977 - 01.05.2017, VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #4, 13 gru 2015, 19:41 »
ladny, tez mam kilka w czerwonym kolorze, pieknie sie prezentuja.