Wczoraj byłem w Krakowie, zobaczyć na instrument, no i poszło. Kupiłem go. Mam jakiś sentyment, jako pierwszy właśnie miałem taki egzemplarz, tylko czarny. Co do ogólnej właściwości tych akordeonów, mają bardzo miękką i wygodną klawiaturę, wręcz płynie się po niej, kto grał ten wie, kto nie grał ten niech zagra
również mechanika basowa jest bardzo wygodna, jedyne do czego mam zarzut to pękające przyciski regestrowe od strony basowej, częsta przypadłość z tego co zauważyłem. Stan akordeonu, wizualny prawie idealny, rys praktycznie żadnych, klawiatura nie nosi śladów użycia, kaliko jedynie będzie trzeba wymienić, miech elegancki, czysty, widać, że o akordeon było dbane, no i dziwnie odkleiła się okleina na osłonie basowej, ale myślę, że to nie problem, można całą wymienić. Technicznie, wszystko działa jak natura chciała, minimalnie nie stroi, a na ile to ocenię jak się rozegra, ponoć 10 lat przeleżał, w środku wosk wydaje się być zdrowy, stroiki bez grama rdzy, skórki wszystkie sprawne, elastyczne i proste, i tu była niespodzianka, często spotyka się, że brakuje skórek czy są wyniszczone, ja znalazłem natomiast jedną skórkę gratis w środku, na początku zastanawiałem się gdzie mogą jeszcze być skórki, głośnice przejrzałem dokładnie od wewnątrz i zewnątrz, sprawdziłem na stoliku stroicielskim i wszystko gra i buczy. Głosy oczywiście DIX-a, nie wiem czemu ale wydaje mi się, że w te akordeony jakieś lepsze te głosy DIX-a były chyba montowane, albo korpus ma tak duży wpływ na brzmienie, grałem tez na innych akordeonach z głosami DIX-a i nie miały tego charakterystycznego brzmienia. Najbardziej z wszystkiego podoba mi się walizkowy futerał nawet nie tak bardzo doniszczony. Najbardziej podoba mi się fakt, że z tego co widzę to wszystko jest w oryginale. Długo szukałem takiego akordeonu w przyzwoitym stanie, raczej to są rzadkie instrumenty, a w dobrym i oryginalnym stanie trudno znaleźć, szczególnie ze względu na specyficzne "paski" spinające miech. Był nowy gdzieś w okolicach wrocławia, ale niestety trudno było się porozumieć ze sprzedającym. Zamieszczam zdjęcia sprzętu