Autor Wątek: Weltmeister Consona - opinie i ogólna dyskusja o modelu  (Przeczytany 39251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
Odp: Weltmeister Consona - opinie i ogólna dyskusja o modelu
« Odpowiedź #15, 26 gru 2015, 12:53 »
Moje trzy S4, które miałem, S5, Supita, Paolo Soprani (w sumie nowe bo 15 letnie i mało grane) tez miały takie"rysy wzdłużne". Starsze Super Paolo i Paolo Soprani Professionale nie miały takich dolegliwości.

Offline Roman58

• **
« Odpowiedź #16, 26 gru 2015, 14:14 »
Widocznie może coś w składzie materiału na klawisze zmieniono stąd taka dolegliwość.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #17, 26 gru 2015, 14:19 »
Słyszałem, że nakładki w kolorze jakby lekko żółtawym takie jak między innymi w Settimio Soprani Artist VI , Scandalli Super VI , niektórych Guerrini czy Siwa & Figli są niezniszczalne. Czy to prawda tego nie wiem ale kilka takich instrumentów widziałem i nie miały rys.............Jeden z nich był z 1958 roku drugi z 1988 roku.
« Ostatnia zmiana: 26 gru 2015, 14:24 wysłana przez Jurek_klodzko1 »

Offline maestrobis

• **
« Odpowiedź #18, 02 sty 2016, 18:37 »
Roman58 - jak tam u Ciebie Consona się sprawuje ? Wrzuć coś.

Chyba lepszą trafiłeś niż ta na tym filmie:  :o
https://www.youtube.com/watch?v=_xCLh-S0x5w

Offline Roman58

• **
« Odpowiedź #19, 04 sty 2016, 20:21 »
No dużo lepszą  bo w sumie można było na niej grać, ale lepiej jak instrument obejrzy fachowiec niż mam mieć później jakieś niespodzianki i grubsze wydatki na naprawę.

Moja Consona obecnie przechodzi przegląd, jak już ją będę miał w domu to na pewno coś nagram i wrzucę na forum. A wygląda tak:

Offline Artur Zieliński

• *
« Odpowiedź #20, 21 cze 2017, 11:48 »
Cytat: BartoliniKłodzko
Który lepszy Weltmeister Consona czy Serino de Luxe?

Moim skromnym zdaniem Consona to dużo lepszy instument. Według mnie brzmi super, ale ma jedną wadę. O ile pamiętam ponad 12kg, dlatego go sprzedałem ponieważ kręgosłup mi niedomaga. W przeciwnym wypadku na pewno bym się go nie pozbył. Jeżeli masz zdrowy kręgosłup to bym się nie zastanawiał co wybrać. Serino to raczej dolna półka.

Offline maestrobis

• **
« Odpowiedź #21, 21 cze 2017, 15:55 »
Ja moją Consonę właśnie wczoraj sprzedałem. Super instrument, był zadbany, ładny, o pięknym dźwięku i przyjazny w graniu. Fotki przedstawiają właśnie ten mój jak był w serwisie w Krośnie. :'( Łza mi się w oku kręciła, gdy nowy właściciel z radością ją zabierał, ale cóż - przechodzę na guziki i u mnie marnowała się, prawie nie była ostatnio używana.

Offline Washington

• *
« Odpowiedź #22, 03 sie 2017, 10:28 »
Consona 120 basów i 96 basów ma 4 chóry. Jaka jest dokładnie różnica w ich wadze? W temacie https://forum.akordeonowe.pl/akordeony/waga-akordeonow/ jest podana waga 11.82 kg dla 120 basów, a czy ktoś zna dokładną wagę 96 basów?

Czy wszystkie Consony mają plastikową mechnikę basów jak ta z początku tematu? Jak jest z jej trwałością?

Czy wszystkie Consony były na włoskich głosach, czy tylko część z nich?
« Ostatnia zmiana: 03 sie 2017, 10:51 wysłana przez Washington »

Offline Michal Tubinga

• *
« Odpowiedź #23, 17 gru 2018, 16:35 »
Czolem,
Czy ktos wie kiedy serja welmeister consona przestala byc produkowana?
chce kupic akordeon - sprzedawca twierdzi ze ma zaledwie 25 lat - moze byc prawda czy wciska?

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #24, 17 gru 2018, 16:50 »
Model był produkowany w latach 1968-1990.

Natomiast, czy lepszy będzie egzemplarz mający mniej lat (tzn. z końca produkcji), czy lepszy będzie starszy (niewyeksploatowany), to już nie jest tak oczywiste. W przypadku wielu modeli Weltmeistra, produkcja na początku była wyższej jakości, niż w późniejszych latach (niektórzy szukają jak najniższych numerów seryjnych).

Wcześniej zadano pytanie o różnicę w wadze Consony 120 basów (4 chóry) i 96 basów (również 4 chóry) - różnica w wadze jest niewielka, według danych katalogowych: 10,8 kg i 10,4 kg.