Autor Wątek: Weltmeister Supito-S4  (Przeczytany 8677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz198821

Weltmeister Supito-S4
« 13 maj 2016, 01:34 »
Ostatnio trafił mi się zakup Weltmeister'a S4. Z zewnątrz:
- galeryjka od S4,
- brak emblematu,
- mechanika basowa z Supity,
- czarna deska od basów wyposażona w filce,
- machoniowy korpus.

Wewnątrz:
- głośnice z głosami od strony dyszkantowej sądzę, że od S4 - nacinane rogi po jednej, dwie i trzy kreski, w supicie pisklaki są inaczej ułożone, co by wskazywało na to, że akordeon nie jest oryginałem a przeróbką, można to w szczególności zauważyć po pozostawionych dziurkach do przykręcenia blaszek,
- głośnice basowe, podpisane z tego co mogę odczytać "Supi", czyżby tylko dyszkantowe głośnice były z innego akordeonu?

Akordeon do poprawek:
- regestry od strony basowej nie działają prawidłowo,
- strojenie, wentyle,
- korpus poobijany,
- brak stópki,
- klawiatura do minimalnego równania,
- generalne odkurzanie akordeonu.

Przypuszczam, że seryjnie tego typu instrumenty nie wychodziły, więc pozostaje kwestia tego, że ktoś miał luźną Supitę, trochę części, postanowił zrobić coś ciekawego. Instrument jest wygodny, brzmi przyzwoicie, ale jednak potrzebny jest mu przegląd u stroiciela.

P.S. nie mam niestety talentu do robienia zdjęć.

Offline dominikglk

Odp: Weltmeister Supito-S4
« Odpowiedź #1, 13 maj 2016, 10:56 »
No widze kupę roboty przy nim,jakiś amator "stroiciel" się za niego łapał wcześniej widac jak podpisywał głośnice szkoda gadać zero profesjonalizmu ... :( a akordeon tej klasy zasługuje na odpowiednie traktowanie...no cóż widać że partaczy nie brakuje :D

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #2, 13 maj 2016, 12:02 »
głośnice basowe, podpisane z tego co mogę odczytać "Supi", czyżby tylko dyszkantowe głośnice były z innego akordeonu?

Głośnice basowe nie wyglądają na Supite................ Supita miała kanał basowy i dość gruba głośnicę bez frezów.

https://forum.akordeonowe.pl/weltmeister/weltmeister-supita-zdjecia/

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #3, 13 maj 2016, 12:27 »
Błędnie to opisałem, chodziło mi o głosy, bo głośnica faktycznie inaczej wygląda. Myślę, że zostało to tak opisane, ponieważ trudno byłoby na głosach napisać z jakiego akordeonu pochodzą, chociaż ciężko mi ustalić co to są dokładnie za głosy i po czym szczególnym rozpoznać czy są to głosy z supity czy s4 lub innego instrumentu.

Offline Accordion

• Serwisant Akordeonów
« Odpowiedź #4, 13 maj 2016, 19:15 »
Ze zdjęć widać, że ten akordeon ma oryginalny korpus  Weltmeistra supity - klawiatura, miech i mechanika basowa, natomiast z s4 ma galeryjkę i głośnice, czemu tak ma to już się pewnie nie dowiemy, fabrycznie takie modele nie wychodziły.
Głosy na 90% są raczej z s4, supita miała głosy a mano o szerszych języczkach w s4 były węższe pióra i głosy klasy tipo a mano, ale tak bez porównania obu to trudno stwierdzić, bo ta różnica w szerokości blaszek nie jest tak duża.

Dziś na szybko zrobiłem takie porównanie głosów z Weltmeistra supity i s4.
https://forum.akordeonowe.pl/weltmeister/supita-a-s4/msg47994/#msg47994

Offline lukasz198821

« Odpowiedź #5, 13 maj 2016, 20:05 »
Miałem dziś przyjemność porównać moją Supito-S4 z S4, którą miałeś przyjemność remontować. Porównywaliśmy brzmienia poszczególnych chórów 4,8,16 oraz głównego regestru basowego.
Wnioski:

- Basy brzmią tak samo (moje nie stroją tak dobrze jak strojone przez Ciebie), natomiast barwa ta sama, jak również reakcja stroików,
- Dyszkant, w moim akordeonie gra niżej, sprawdziłem na tunerze okazało się, że stroi w miarę, ale na 441 Hz, więc przypuszczalnie oryginalna S4 strojona była przez Ciebie na 440Hz. I tak mój sprzęt wymaga strojenia, bo jest kilka dźwięków drażniących i sądzę, że w dużej mierze przez wentylki. Głosy z tego co wybadałem prawie nie ruszane, trudno znaleźć ślady strojenia czy innej ingerencji.
- Klawiatura wypada na korzyść mojego instrumentu, cichsza, jakby ciut cięższa, ale przyjemniej się na niej gra,
- W mechanice basowej nie odczułem większych różnic, żeby coś stwierdzić zasadniczego, na pewno działa bardzo lekko.