Autor Wątek: Weltmeister Vintage 120  (Przeczytany 2030 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leinad7

• *
Weltmeister Vintage 120
« 27 lip 2023, 22:37 »
Witam wszystkich, chciałbym wiedzieć coś więcej na temat tego modelu Weltmeistra. Jestem jego posiadaczem i chciałbym wiedzieć co jest warty ewentualnie jak można się zabrać do jego naprawy i czy się opłaca. Z tego co wyczytałem to chyba model z 1963 roku. Może ktoś ma coś podobnego? :)
Przy okazji nasuwa mi się pytanie.. skoro są 4 chóry to dlaczego zrobiono 5 kropek po prawej stronie na regestrach i ta druga kropka nigdy nie jest aktywna? Kolejne pytanie dla wtajemniczonych.. które "kropki" stroi się na zero a które na plus? Rozumiem że tutaj jest 16,8,8,4 ?
« Ostatnia zmiana: 28 lip 2023, 00:01 wysłana przez Leinad7 »

Offline Marcel

• Administrator
Odp: Weltmeister Vintage 120
« Odpowiedź #1, 28 lip 2023, 00:24 »
Przy okazji nasuwa mi się pytanie.. skoro są 4 chóry to dlaczego zrobiono 5 kropek po prawej stronie na regestrach i ta druga kropka nigdy nie jest aktywna? Kolejne pytanie dla wtajemniczonych.. które "kropki" stroi się na zero a które na plus? Rozumiem że tutaj jest 16,8,8,4 ?

https://forum.akordeonowe.pl/akordeon-od-a-do-z/nietypowe-oznaczenia-regestrow/msg44585/#msg44585

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #2, 28 lip 2023, 10:57 »
To instrument z lat 50-tych , bez nazwy modelu. Potem był złoty (nazywany "z różą") - ze złotą perforowaną blachą i potem dopiero Gigantilli, Stella, Amigo itd...Biorąc pod uwagę że to 120 basów i 4 chóry na dyszkancie i 5 w basach ale stary instrument i nie "chodliwy" max do 800-1200zł. Opłaca się jeżeli sam go zrobisz. Jeżeli dasz jakiemuś stroicielowi, zapłacisz za remont (wymiana filców, wentylków, wosku, jakieś korekty) od 1000 do 2000zł czyli skórka niewarta wyprawki  :(

Offline Leinad7

• *
« Odpowiedź #3, 28 lip 2023, 11:23 »
Dzięki za odpowiedź. Może warto by było na nim "poćwiczyć" przegląd i początki strojenia skoro jest w takim stanie.. pokaże głośnice sami oceńcie. Druga głośnica jest z głosami "T" to znaczy że są one przełożone od Hohnera czy możliwe że montowali takie w starych Weltmeistrach?

Offline guralband

• VIP Złota Rączka
« Odpowiedź #4, 31 lip 2023, 08:48 »
Raczej nie. Jeżeli jest tylko jedna głośnica z głosami Hohnera to ktoś po prostu je wstawił. W tych instrumentach z tego okresu spotkałem się najczęściej z głosami Cantuli lub DIXa

Offline Arkadiusz

• VIP
« Odpowiedź #5, 06 paź 2023, 21:22 »
A to nie jest Capriole z przełomu lat 60-70-tych?

Offline Marcin_1975

• *
    • Marcin Danielczyk
« Odpowiedź #6, 13 maj 2024, 23:01 »
Posiadam takowy model w swojej kolekcji. Faktycznie kupiłem za 800 zł w roku 2014 i dołożyłem kolejne 1500 zł dwa lata później. Był robiony remont kapitalny łącznie z woskowaniem i strojeniem w warsztacie w Bielsku-Białej. Wystawiłem go obecnie na sprzedaż (w ciągu ostatniego roku kupiłem dwa super-akordeony, w tym jeden guzikowy i moja kolekcja nie mieści się już w szafie), ale mam dylemat, czy się go pozbywać, ponieważ ma w sobie to coś. Z Weltmeistrów mam jeszcze Gigantili w idealnym stanie z włoskimi głosami, który ma u mnie dożywocie oraz Consonę (jak nową), która jeszcze będzie woskowana i strojona (bo swoje lata ma, a chciałbym na niej pograć trochę klasyki)... więc, ile tych akordeonów można posiadać. Czy 10 sztuk to już choroba :) Każdy jest trochę inny i ciężko porównywać. W każdym bądź razie z pewnością jest to ciekawy model. Może ktoś z Was posiada i jest w stanie coś doradzić...