Autor Wątek: Scandalli Super VI - 1959 rok - nowy - zdjęcia  (Przeczytany 17528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
Odp: Scandalli Super VI - 1959 rok - nowy - zdjęcia
« Odpowiedź #15, 28 maj 2017, 19:20 »
Jak do tego doszło, że przez tyle lat nie był używany?
Cały czas był u jednej osoby?

Akordeon został kupiony jako jeden z wielu przez fabrykę akordeonów w Klingenthal i miał posłużyć jako część "szpiegostwa gospodarczego  ;D ". DDR postanowiła stworzyć "coś" co przebije zachodniego Hohnera Golę.
Akordeon pozostał w rękach pracowniczki fabryki akordeonów aż do końca. Nikt w jej rodzinie nie grał na acc. Obecnie podjęła decyzję o sprzedaży. Instrument niestety wyjedzie z Polski  :'( :'( :'( nikt nie był zainteresowany posiadaniem takiego unikatu na skalę światową.............................. za cenę według mnie śmieszną w stosunku do cen obecnie wyrabianych akordeonów tej marki.
Nowy właściciel jest narodowości serbskiej i mieszka w Monachium.

Offline Marcel

• Administrator
« Odpowiedź #16, 28 maj 2017, 19:26 »
;D ;D ;D Czułem, że jakaś ciekawa historia wiąże się z tym instrumentem [brawo]

Przy okazji dodam cytat profesora Włodzimierza Puchnowskiego

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #17, 28 maj 2017, 19:50 »
Czasy mieliśmy super............ Przydziały i protekcje ale przynajmniej "coś" dobrego pozostało z tych lat  [akordeon]

Offline Paweł_L

• **
« Odpowiedź #18, 28 maj 2017, 20:34 »
To kobieta miała skarb domu [akordeon]
A jeśli to nie tajemnica to jaka cena  za takie cudo? 8)

Offline wulisu

• *
« Odpowiedź #19, 28 maj 2017, 22:14 »
Śliczny jest gratuluję.  [brawo]

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #20, 29 maj 2017, 03:13 »
A jeśli to nie tajemnica to jaka cena  za takie cudo? 8)
Z serwisem pośredniczącym w sprzedaży ustaliłem ofertowo cenę równą nowego w modelu Extreme.

;D ;D ;D Czułem, że jakaś ciekawa historia wiąże się z tym instrumentem [brawo]
Marcel tam został jeszcze Hohner Gola  ;D ;D  ;D

Offline emeryt

• VIP
« Odpowiedź #21, 30 maj 2017, 19:40 »
Panie Wojtku, Hohner z którego jest roku?

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #22, 30 maj 2017, 20:30 »
1968 prawdopodobnie.

Offline Pawel

• *
« Odpowiedź #23, 30 sie 2019, 20:23 »
Ten 1959 Scandalli Super VI to skarb, no przepiekny! Szkoda ze go wczesniej nie widzialem bo chetenie bym go kupil. Zona by mi pewnie dlugo to wspominala ale takich okazow jest malo.

Pytanie mam takie, jaka jest roznica pomiedzy nowym Scandalli Super VI a takim z lat 50-60? Czy brzmienie, mechanizm i budowa duzo sie rozni? Czy lepiej kupic nowy Super VI czy uzywany (cena bedzie pewnie bardzo zblizona)? Czy warto jest wydac wiecej i kupic wersje Extreme? Pytam sie bo chcialbym kupic akordeon ktory bede juz mial do konca zycia i bedzie on przekazany mojim dzieciom (ktore, mam nadzieje, ze tez beda na nim graly). Z gory dziekuje za informacje i opinie.

Offline Jurek_klodzko1

• VIP
« Odpowiedź #24, 12 paź 2021, 21:48 »
Witam i pozdrawiam Forumowicza z Kanady.
Żałuję, że nikt z Szacownych Forumowiczów nie odpowiedział dotąd na postawione pytanie.........
Pragnąc nie pozostać w konflikcie z przedstawicielami szacownej marki..... pozwolę sobie odpowiedzieć tą właśnie piosenką kabaretową w wykonaniu nieżyjącego już Wojciecha Młynarskiego  [akordeon]
https://youtu.be/eJvBjP17n3Y
« Ostatnia zmiana: 12 paź 2021, 21:55 wysłana przez Jurek_klodzko1 »

Offline Arkadiusz

• VIP
« Odpowiedź #25, 13 paź 2021, 17:20 »
Ten 1959 Scandalli Super VI to skarb, no przepiekny! Szkoda ze go wczesniej nie widzialem bo chetenie bym go kupil. Zona by mi pewnie dlugo to wspominala ale takich okazow jest malo.

Pytanie mam takie, jaka jest roznica pomiedzy nowym Scandalli Super VI a takim z lat 50-60? Czy brzmienie, mechanizm i budowa duzo sie rozni? Czy lepiej kupic nowy Super VI czy uzywany (cena bedzie pewnie bardzo zblizona)? Czy warto jest wydac wiecej i kupic wersje Extreme? Pytam sie bo chcialbym kupic akordeon ktory bede juz mial do końca życia i będzie on przekazany moim dzieciom (ktore, mam nadzieje, ze tez beda na nim graly). Z gory dziekuje za informacje i opinie.

Zadajesz pytania, na które odpowiedź znasz tylko Ty, Paweł... Czy jesteś amatorem, czy zawodowcem? Czy grasz dużo i ambitnie, czy od czasu do czasu? Czy wolisz bmw czy mercedesa? Czy Porsche 911 z lat sześćdziesiątych, czy McLarena z 2010r?  Czy instrument traktujesz jako lokatę kapitału, czy jako ekspozycję swojej pasji? Odpowiedz sobie na takie pytania i sam znajdziesz odpowiedź. Oczywiście, zawsze jest opcja - "kto bogatemu zabroni" :), więc w tym wariancie możesz sobie kupić co tylko chcesz. ;D